Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер настоя днес Русия и режимът на сирийския президент Башар Асад да намалят нападенията в района на Алепо и призова всички страни в сирийския конфликт към сдържаност.

"Това се отнася за военните операции на Русия и сирийския режим в района на Алепо, както и за последните нападения на отрядите на Партията на демократичния съюз в Северна Сирия",
заяви германският външен министър, който имаше предвид партия на сирийските кюрди и свързаните с нея въоръжени отряди.

Щайнмайер допълни, че поради напрегнатата обстановка Турция също трябва да прояви сдържаност.

Изявлението му бе разпространено в кулоарите на днешната среща на първите дипломати от Европейския съюз в Брюксел.

Анкара обвини Москва, че се държи "като терористична организация" в Сирия и заплаши с ответна реакция.

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви днес, че руска балистична ракета е поразила училище и болница в северния сирийски град Азаз, като е убила много цивилни, включително деца, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Седем души са загинали в Сирия при въздушни удари срещу болница, финансирана от "Лекари без граници", съобщи днес председателят на френския клон на благотворителната организация Мего Терзиан, цитиран от Ройтерс.

По време на посещение в Украйна Давутоглу каза, че Русия и кюрдската милиция "Сили за защита на народа" са затворили хуманитарния коридор северно от сирийския град Алепо и че целта на Москва е да остави на международната общност само две опции в Сирия: президента Башар ал Асад или "Ислямска държава".

Давутоглу добави, че Турция ще продължи да отвръща на "Силите за защита на народа", чиито позиции турската армия обстрелва през границата в последните дни, ако те продължат щурма срещу град Азаз.

Турция няма в Сирия никакви военни контингенти

Това заяви Ахмет Давутоглу на съвместна пресконференция в Киев с украинския си колега Арсений Яценюк, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Давутоглу потвърди по-ранно изявление на министъра на отбраната на Турция Исмет Йълмаз, който отрече информация, че турски войници са влезли в Сирия през почивните дни.

"Аз заявявам, че в Сирия няма никакви турски военни. Ние никога не сме представлявали заплаха за териториалната цялост на Сирия", заяви Давутоглу.

Турският премиер посочи, че в момента в Сирия има само два вида чуждестранни военни контингенти - руските сили и военни на Иран, и чуждестранни наемници на групировката Даеш (арабското наименование на "Ислямска държава").

По-рано министерството на външните работи на Сирия съобщи, че през уикенда на територията на страната през КПП Баб ас Салам е влязла група бойци от около 100 човека, сред които вероятно е имало турски военни и наемници.

По данни на сирийското МВнР "около 12 пикапа, натоварени с тежко въоръжение и муниции, са влезли в Сирия от Турция".


КРЪСТОСАН ОГЪН: За участието на Русия във войната в Сирия.