Хиляди в Сирия: Благодарим ти, Русия! Благодарим ти, Китай!

stat
13:18  |  7 февруари 2012 | По света / Редактор Десислава Димитрова /  
Външният министър Сергей Лавров беше приет възторжено с руски знамена Външният министър Сергей Лавров беше приет възторжено с руски знамена
Сн.: EPA/БГНЕС

Външният министър на Русия Сергей Лавров и шефът на руската Служба за външно разузнаване Михаил Фрадков пристигнаха в Дамаск за преговори с президента Башар Асад. Това стана, след като Москва и Пекин наложиха вето на резолюцията на ООН за насилието в страната.
Целта на визитата е да бъде потърсен изход от задънената улица, в която се намира ситуацията около Сирия, по-специално заради неотстъпчивостта на опозицията. Не е изключено страните да обсъдят и възможността да бъде подновена дейността на мисията, изпратена от Арабската лига - идея, активно подкрепяна от Русия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"В наш интерес е арабските народи да живеят в мир и съгласие", отбеляза  Лавров в началото на разговора със сирийския лидер. Руският министър подчерта пред Башар ал Асад, че "всеки ръководител във всяка страна трябва да осъзнава своя дял от отговорността. "Вие осъзнавате своята", посочи Лавров.

По-късно той заяви, че сирийският президент го е уверил, че иска да бъде прекратено насилието.
"Имахме много полезна среща с ръководството на Сирийската арабска република. Потвърдихме нашата готовност да съдействаме по всякакъв начин за възможно най-скорошен изход от кризата въз основа на позициите, изложени в инициативата на Арабската лига. Президентът на Сирия увери, че работи за прекратяване на насилието, откъдето и да идва то", добави Лавров.

По думите му Асад е готов на диалог с всички политически сили в Сирия.
"Той каза, че Сирия има интерес мисията наблюдатели на Арабската лига да продължи да работи и да разшири състава си", каза още руският министър и подчерта, че според Русия тази мисия е сериозен стабилизиращ фактор.

Посещението на Лавров преминава при строги мерки за сигурност, включително по време на посрещането и по 20-километровия път към резиденцията на Асад, и обстановката като цяло е спокойна.

Хиляди сирийци приветстваха руските гости в Дамаск, допълва Франс прес.
"Благодарим ти, Русия! Благодарим ти, Китай!", скандираше тълпата. Националната сирийска телевизия излъчи кадри с море от руски и сирийски знамена, издигнати от посрещачите. Те приветстваха по този начин "позицията на Русия, която подкрепя Сирия и народа й, както и реформите", осъществявани в страната.

В събота Русия и Китай наложиха в Съвета за сигурност на ООН вето върху проекторезолюция, внесена от Запада и арабски страни, която осъжда репресиите в Сирия. Това възмути Запада и ред арабски държави. Според западни експерти и дипломати, тази стъпка на Москва и Пекин може да насърчи президента Асад да продължи репресиите спрямо опозицията в Сирия. Сирийски опозиционери я нарекоха "разрешение за убийство", посочва АФП.

В неделя Москва обяви, че Лавров заминава за Дамаск във връзка със стремежа на Русия към по-скорошна стабилизация на обстановката в Сирия по пътя на назрелите демократически реформи. САЩ изразиха надежда, че Лавров "добре ще разясни на режима" на Асад колко е "изолиран" той.
Френският министър на отбраната Жерар Лонге пък стигна още по-далеч, като заяви, че "някои политически култури заслужават шутове в задника".Последно в По света


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.