Александър Вучич заяви, че Сърбия няма да налага санкции срещу Русия независимо от стремежа си да стане член на Европейския съюз.
"Сърбия никога не се е обявявала и няма да се обявява срещу Русия. Надяваме се, че в Европа ще разберат това", декларира той.

Белград се придържа и възнамерява да се придържа и занапред към политиката на военен неутралитет. Това подчерта сръбският президент след срещата си в Белград с руския външен министър Сергей Лавров, предадe ТАСС.

Вучич добави, че неговата страна ще продължи да модернизира своята армия и даде висока оценка на военнотехническото сътрудничество между Белград и Москва. По думите му вече са водят преговори за закупуването от Русия на най-малко шест военнотранспортни самолета, както и на системи за ПВО.

През октомври м.г. Сърбия е получила от Русия шест изтребителя "МиГ-29", предоставени като помощ. Очаква се сръбската армия да получи безвъзмездно 30 руски танка Т"-72" и бойни машини "БРДМ-2". Обсъжда се и въпросът за доставката на зенитноракетни комплекси "Бук-М1", "Бук-М2" и зенитен ракетно-артилерийски комплекс "Тунгуска".

След преговорите със сръбския президент Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да се присъедини към разширен формат на преговорите между Белград и Прищина.

"В случай че бъдат поканени Съединените щати, може да бъде поканена и Руската федерация за осигуряването на всеобхватен подход към посредничеството и ние безусловна няма да останем настрана", каза руският пръв дипломат.

Сръбският президент каза, че има напредък в двустранните икономически отношения, особено в енергетиката, и отбеляза, че тази година стокообменът между Сърбия и Русия се е увеличил с 25,2 процента.

Вучич заяви, че Сърбия се надява и занапред да купува руски газ, включително чрез газопровода "Турски поток". Ние постоянно увеличаваме потреблението на газ, затова такива доставки са много важни за нас, заяви той.