Според нейните твърдения, „Газпром” няма нищо общо с отчетените през последните дни намалени доставки на природен газ в Европа. Правят се дори предположения, че в случая става дума за грешни изчисления или дори за отклоняване на гориво, предаде кореспондентът на БНР в Москва Васко Михайлов.

Икономическото издание „Ведомости” се позовава на двама анонимни служители на западноевропейски газови компании, които предполагат, че постъпващият в Европа руски газ е възможно да се отклонява неправомерно в някои източноевропейски държави, които са сковани от незапомнени студове. Сред заподозрените страни са България, Литва, Полша, Румъния, Сърбия, Украйна и Чехия. В публикацията на "Ведомости" се посочва, че студовете в тези страни са отнели живота на най-малко 89 души.

Вчера Газпром” официално заяви, че не е намалявал обема на доставките, въпреки рекордния скок във вътрешното потребление. Руската компания уверява, че е задействала всичките си газотранспортни маршрути и допълнително използва подземните си хранилища, за да изпълни на 100% своите експортни задължения.
"За изпълнението на експортните заявки, компанията задейства всичките си газопреносни маршрути, а също така увеличи и доставките от газохранилищата си в Европа. От началото на годината с максимално натоварване работи газопроводът „Син поток", а обемът доставки по „Ямал-Европа" е скочил с 20%",съобщават от руската газова компания, цитирани от КРОСС.

През последните дни обаче италианска газова компания публикува статистика, според която получава от Русия значително по-малко от заявените количества. Незначителни отклонения са отчетени в Полша, Унгария и Словакия.

Студовете в Русия предизвикаха повишено потребление на енергия и това принуди вчера "Газпром" да намали подаването на газ по газопровода Ямал-Европа (през Беларус и Полша за Германия) с 10 процента на ден, предаде по-рано ДПА, позовавайки се на агенция Интерфакс.

Обемите на руските газови доставки за Италия също са намалени с 10 процента (8 милиона куб. метра), съобщи вчера Европейската комисия, която е била информирана за това от италианското министерство на икономическото развитие, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Руският газ се изнася за Италия през австрийската граница.
Според "Ведомости" са намелели и доставките за Словакия.

Русия е намалила износа на газ за Европа заради студеното време, заяви по-късно днес и австрийската енергийна компания О Ем Ви (OMV), цитирана от ДПА и БТА. Около 30 процента по-малко газ достига до австрийския петролопровод, който доставя суровината и за Италия, посочи говорител на О Ем Ви. Този петролопровод преминава през Украйна и Словакия, така че и тези две страни са засегнати от по-слабото подаване, допълни той. Австрия може да компенсира недостига, като ползва газовите си резерви или прибегне до местно производство, отбелязва ДПА.