Това заяви по време на видеоконференция с висши военни днес Владимир Путин, цитиран от руски агенции, Ройтерс и БТА.

Постигнатото все още е недостатъчно за прочистване на Сирия от бунтовници и терористи и за защита на руските граждани от терористични атаки, посочи руският президент.

"Предстои ни много работа и се надявам, че следващите фази ще бъдат осъществени на същото високопрофесионално равнище и ще доведат до резултата, който очакваме", добави Путин.

Военният министър Сергей Шойгу доложи на президента, който е и върховен главнокомандващ, че днес от корабите на каспийската военноморска флотилия са изстреляни 18 крилати ракети по позиции на терористите в Сирия, като са унищожени всичките седем набелязани цели в провинциите Ракка, Идлиб и Алепо.

Около 30 самолета на далекобойната бомбардировъчна авиация са нанасяли удари откъм Каспийско море по обекти на "Ислямска държава" на територията на Сирия, каза Шойгу.

"Като цяло в хода на въздушната операция бяха нанесени удари с крилати ракети от акваториите на Средиземно и Каспийско море на разстояние 1500 км. Самолетите излитаха от териториите на Русия и Сирия", уточни той.

Шойгу съобщи, че Русия е увеличила двойно авиационната групировка, участваща в операцията срещу терористите в Сирия и сега тя наброява 69 самолета. Ежедневно се извършват по 143 бойни излитания.

Шойгу доложи още, че в съответствие с указанията на руския президент министерството на отбраната е пристъпило към организиране на взаимодействие с въоръжените сили на Франция.

Всички поставени задачи са решени и "въоръжените сили преминаха към изпълнение на следващия етап от операцията", подчерта военният министър.

Русия иска от Ливан да промени маршрута на гражданските полети

Русия поиска от ливанските власти самолетите, излитащи от Бейрут, да не прелитат над зона, където тя ще извърши военни маневри в Средиземно море от утре до понеделник, съобщи ливанският министър на транспорта Гази Зайтер.

Министър Зайтер съобщи, че неговата страна "има резерви към руското искане и го проучва".

От 30 септември Москва води военна операция в Сирия. Руската авиация и ракети нанасят удари по бунтовническите групи и по групировката "Ислямска държава", като подкрепят силите на режима на Башар Асад..