Законопроектът беше приет днес на трето, последно четене от 446 депутати от 450-местната Дума, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. 

Амнистията ще обхване около 25 000 души, основно малолетни, хора с увреждания, ветерани, бременни жени и жени с малки деца.

Според последните поправки, приети тази сутрин от Държавната дума, тя ще се разпростре и върху заподозрените в хулиганство, което означава, че ще отпаднат обвиненията срещу 30-те екоактивисти от "Грийнпийс", повечето от които граждани на други държави. Те бяха задържани заради това, че се опитаха да завземат руска нефтена платформа близо до Мурманск, посочва Асошиейтед прес.

Според агенцията се очаква да бъдат освободени и членовете на момичешката пънк група "Пуси райът", които прекараха две години в затвора по обвинения в хулиганство заради импровизиран протест в московски православен храм.  

Внимателно разработеният законопроект до голяма степен се разглежда като опит на Кремъл да смекчи критиките към Русия по въпроса с човешките права преди зимната олимпиада в Сочи догодина, отбелязва Асошиейтед прес. Въпреки разширяването на обхвата на амнистията - с осъдените за хулиганство, законопроектът е критикуван от опозиционни депутати за това, че не отива достатъчно далеч.

Има се предвид освобождаването на политически затворници, включително бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, който до голяма степен е смятан за основния политически затворник в Русия и опонент на Кремъл.