Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред Нова телевизия по темата с поисканите почти 19 млн. евро от България за допълнителни бежански лагери.

Новоизбраният вицепрезидент Илияна Йотова, заяви преди ден в телевизионно интервю, че ЕК отпуска само 101 млн. евро за бежанската криза, а кабинетът в оставка е поел ангажимент за 3 нови отворени бежански центрове.

Румяна Бъчварова обвини БСП по повод напрежението с бежанските центрове. Ако ги няма тези центрове, това означава, че мигрантите трябва да ги оставим на улицата, подчерта тя.

Планираме да има места, където да се приемат първоначално хората, обясни Румяна Бъчварова. Не е вярно, че става въпрос за седем площадки.

На всяка от площадките (три) ще могат да се настаняват максимум до 400 души, добави вътрешният министър. За момента не са ясни местата на всички площадки.

Едната ще е в бивша застава на "Гранична полиция", близо до Лесово - на 6 километра разстояние. В Лесово днес (6 декември) се подготвя протест, има и пристигащи коли, от които се изнасят плакати и знамена. Очаква се всеки приет в този затворен лагер да се задържа около месец, докато се разглежда молбата му за убежище.

Искахме да направим такава площадка и в Бояново, но там бяхме възпрепятствани от митинг, воден от депутати от БСП, добави Бъчварова.

По думите ѝ тези площадки щели да бъдат строго охранявани.

Вчера (5 декември) от Европейската комисия потвърдиха, че близо 19 милиона евро от парите, които Европейският съюз отпусна на България за борба с нелегалната имиграция, са предвидени за няколко приемни центъра.

Говорителят на Комисията по въпросите на миграцията Наташа Берто посочи, че до момента от поисканите 160 милиона евро са преведени 101 милиона евро. Тези средства биха могли да се ползват както за първоначален прием, така и като центрове за настаняване от отворен тип - в зависимост от нуждите.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Румяна Бъчварова срещу Илияна Йотова