Бившият крал почина в резиденцията си в Швейцария на 96-годишна възраст вчера.

В. "Адевърул" пише, че принцеса Маргарета - най-голямата от петте му дъщери, става "кралица" и ще оглави Кралския двор в Румъния.

"Котидианул" припомня, че Михай Първи бе свален от трона с обявяването на републиканска форма на управление, наложена от съветските окупатори на 30 декември 1947 г. Бившият суверен остана в изгнание до 1992 г., припомня изданието.

В. "Гъндул" съобщава, че погребението вероятно ще бъде на 16 декември, а тридневен национален траур ще бъде обявен в периода 14-16 декември. Тялото на бившия монарх ще бъде докарано в страната на 13 декември.

В. "Гъндул" цитира думите на принцеса Маргарета, че "бившият суверен е написал в книгата на народа най-ценната страница в съвременната история".

Политическата класа съжалява, че крал Михай Първи няма да бъде редом до румънците на 100-годишнината от Великото обединение, която ще се отбележи догодина.

В редакционен материал в. "Ромъния либера" посочва, че крал Михай Първи е преживял най-големите грешки на историята, бил е изоставен от големите си съюзници в най-тежките моменти, но е запазил любовта към своя народ.

Още млад се изправи срещу Хитлер, срещу съветските окупатори, противопостави се на песните на сирените на комунистическия режим, остана достоен, твърд и лоялен на своята династическа мисия. Единственият противник, който не можа да надвие, е смъртта, пише "Ромъния либера".

Крал Михай бе и все още е символ на уравновесеността. Една твърде чиста душа в едно опетнено време, отбелязва изданието.