Проблемът с интеграцията на ромите стои на дневен ред в ЕС и са необходими реални политики, които да достигнат до хората, обясни Цветанов, който е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. Днес вицепремиерът откри в МС национална среща на тема "Ролята на местните власти в изпълнение на Националната стратегия за интегриране на ромите в България (2012-2020), предаде БТА.

Нови жилища за ромите, по-дълъг престой на ромските деца в училище и равен достъп до здравните услуги, са целите на проекта.

Важно е да се възползваме от европейските програми, каза Цветанов и добави, че министрите от кабинета са изразили готовност да помагат за подготовка и реализиране на европроекти.
"Необходим е цялостен комплексен подход за интегриране на ромите. За голямо съжаление до сега нямахме визията за това", призна вицепремиерът, цитиран от "Фокус".
Той обеща правителството да работи съвместно с новите управителни органи на Националното сдружение на общините за интеграцията на ромите.

"Необходим е общ ангажимент на заинтересованите институции. Има държавни терени, които могат да бъдат дадени на общините, за да ги ползват за решаване на тези проблеми", каза още вицепремиерът.

Ромските проблеми са едни и същи за всички кметове и ако не ги решим, те ще се обърнат като бумеранг срещу нас, коментира кметът на Каварна Цонко Цонев. "Най-важно по повод интеграцията на ромите е да създадем една мрежа на кметовете и този въпрос да се постави в НСОРБ. Ако трябва да се обособи специална комисия към сдружението на общините, която да се занимава с интеграцията, за да може ние във връзка един с друг да си помагаме и да работим заедно", каза Цонев.

Целта на срещата в МС е кметове на общини, представители на местните власти и на граждански организации да бъдат запознати с Националната стратегия за интеграция на ромите.