Районният съд в Асеновград остави с постоянна мярка "задържане под стража" деветимата мъже от ромската махала в града, срещу които има повдигнати обвинения за побой и закани за убийство срещу състезатели по кану-каяк.

В понеделник следобед ромите нападнаха и биха с камъни, лопати, метални пръти и дървета деца и треньори от клуба по гребане "Асеновец". След инцидента в Асеновград се провеждат протести срещу незаконно пребиваващите роми и тяхното агресивно поведение.

Деветимата бяха задържани за извършени хулигански действия с особена дързост и цинизъм.

В съдебната зала днес те обясниха, че са предложили помощ на едно от момичетата – гребец, което е паднало от лодката по време на тренировка.

След като предложили помощта си на момичето, спортистите ги нападнали с гребла.

В резултат от това нападение единият от тях е бил закаран в болница с комоцио. Линейка извикали полицаите, които дошли на място. След това, пред болницата станал големият скандал, в който се включили над 150 роми.

Според разказа на обвиняемите днес половината от тях са случайно задържани и нямат участие в инцидента.

От обясненията, които дадоха пред съда, стана ясно още, че трима от тях са били на пикник със семействата си на язовир „40 извора”, между които и 2-месечно бебе.

Ангел Михайлов бил с цялото си семейство, включително и 2-месечното му бебе. Видял във водата да пада момиче, попитал дали иска помощ, но девойката му отказала. После дошли гребците и почнали да го удрят с греблото.  “Исках да ставам, те ме биха“, разказа в съда Михайлов.
Дошли полицаи, извикали линейка и го откарали в болницата. Какво се е случил пред болницата обаче - не знае.

Братовчед му - Васил Иванов, също описа ситуацията.  “Ние там плувахме с приятелите. Ангел си беше със семейството. Едно момиче падна от лодката. На нея предложихме помощ, но не поиска. Отиде на “късата вода“ (на плиткото) да се качи".

Прокуратурата поиска от съда най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо обвинените, като преди това представи писмени доказателства.

Представени бяха фотоалбумът, за който адвокатите твърдяха, че липсва, както и две справки от МВР, според които единият от обвинените – Стефан Димитров, е обвиняем по друго висящо дело за радикален ислям на Пазарджишкия окръжен съд.

Прокурорите подчертаха, че лицата са разпознати, че са иззети и веществени доказателства – брадви, лопати и дървени летви, иззети от района на болницата.

Всичко това доказва, според прокуратурата, че са извършили престъпленията, в които са обвинени, и има опасност да извършат и други такива. 

Повечето от задържаните са на възраст между 18 и 25-годишни, с основно образование, работят като строители. Някои от тях работят в чужбина. Има и лица с криминални регистрации.

В града остава засиленото полицейско присъствие, което бе наложено по повод на първия протест в сряда. На всички изходи има полицейски патрули, полицаи и жандармерия има и в целия град, и най-вече около ромската махала.