Това стана ясно по време на посещението на министъра на земеделието Мирослав Найденов в селото, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, цитирани от "Фокус".

Всички 200 животни на 11 собственици в село Резово вече са умъртвени. Засегнатите стопани ще получат първите обезщетения в размер на 300 лв. до няколко дни, информира министър Найденов. Те ще получат и допълнителни субсидии за пропуснатите загуби от добив на мляко за трите месеца карантина, в които жителите на селото няма да могат да отглеждат животни.

Найденов допълни, че стопаните от село Кости, което също бе засегнато от шапа, вече са получили своите първи обезщетения в размер на 300 лв. В Резово е обявена карантина, като на около 4 км. от него не се допуска влизането на външни лица. Дезинфекцират се всички автомобили, които напускат района.

Вирусът на шапа бе открит при диво прасе, отстреляно на 30 декември 2010 г. при редовен лов в странджанското село Кости. В пет области – Бургас, Ямбол, Сливен, Шумен и Варна движението на животни и на стоки от животински произход е ограничено.