Сигналът, по който работят разследващите от София и Стара Загора, е резултат от журналистическото разследване на репортери от БНТ.

Още по време на матурата по български език те получиха отговори на 32 въпроса срещу 40 лева, а няколко часа по-късно се установи, че те напълно съвпадат с верните отговори.

"За няколкото часа от началото на разследването не сме достигнали до този момент до представител на МОН, а целта на това разследване е да се установи кой е първоизточникът", заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Връзките между задържаните са приятелски и това е единственото, което ги свързва и общият им интерес да помогнат на свои познати, за да се справят по-добре с матурата.

"Не можем да кажем на колко лица са изпратени тези смс-и, тъй като са изтрити. Ще бъде назначена техническа експертиза, която ще установи, надявам се, да успее да възстанови всички изтрити дори съобщения, за да знаем кои са били адресатите на тази информация", каза още Арнаудова.

Тя поясни, че ако се установи, че са изнесени отговорите от ученик на самия изпит, които е изпратил въпросите на човек, който да му ги реши категорично не може да се твърди, че е извършено престъпление от общ характер.

Разследването в Стара Загора

В Стара Загора се води разследване за престъпление по служба, разпитани са 7 свидетели и са иззети телефоните на разпитаните до момента лица, заяви Арнаудова по БНТ.

Трима задържани са препредавали информацията с верните отговори един на друг. Прокуратурата установява последователно с помощта на полицията всяко лице, което е получило отговорите на матурата и ги е препредавало допълнително. Надяваме се да стигнем до първоизточника, защото това е основната цел на това разследване, каза още прокурорът, цитирана от "Фокус".

Разследването се води по повод на данни за това, че неизвестно лице срещу заплащане предоставя посредством социалната мрежа "Фейсбук" информация за въпросите и отговорите във връзка с държавния зрелостен изпити по български език и литература на 18 май, съобщи прокуратурата.
По делото са извършени претърсвания и изземвания в жилища на пет адреса. Разпитани са свидетели.
Към настоящия момент няма лица, привлечени като обвиняеми.

Разследват търговия с матурата и в Пловдив

Районната прокуратура в Пловдив извършва разследване по изнесени данни за купуване на отговорите за матурата по български език и литература.

Образувано е досъдебно производство във връзка с изнесени в медиите данни за купуване на отговорите за проведената на 18 май 2016 г. матура по български език и литература за зрелостници, съобщиха от държавното обвинение.

Разследването се води по чл. 209 от Наказателния кодекс – за въвеждане или поддържане у някого в заблуждение с цел набавяне на имотна облага и причиняване на имотна вреда.

За 24 часа по Закона за МВР в Пловдив са били задържани две лица, които са били разпитани като свидетели.

Хипотезата "служител на МОН"

Арнаудова каза, че за прокуратурата е важно да установи има ли извършено престъпление и дали то е извършено от служител на МОН, а не да се повдигат обвинения на студенти, ученици, приятели, които са на практика направили възможно препращането на информацията.

Ако са били изнесени (отговорите) от служител на МОН, квестор или директор на училище, бихме могли да смятаме, че се касае за престъпление по служба, което е тежко престъпление, поясни прокурорът.

По думите на Арнауова, друга възможна хипотеза е разгласяване на информация, представляваща служебна тайна.

„Ако бъде установено, също ще бъде ангажирана наказателна отговорност на установеното лице”, допълни тя.

Според нея за престъплението по служба, за каквото се води разследване в Стара Загора, наказанието е лишаване от свобода от 2 до 8 години, както и лишаване от права. „Ако се касае за разгласяване на служебна тайна се наказва с лишаване от свобода до 2 години”, поясни Арнаудова.

АНКЕТА: Достатъчни ли са мерките срещу преписването?