Остри критики се отправят в документа срещу бившия министър-председател Тони Блеър и неговото правителство. Комисията заключава, че той е вкарал страната в конфликта въз основа на погрешни разузнавателни данни.

Великобритания се е присъединила към предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак през 2003 г., без преди това да е изчерпала мирните възможности, се казва в доклада. Освен това правната основа за военни действия е била незадоволителна, а планирането - напълно неадекватно.

"Сега е ясно, че политиката за Ирак е била разработена въз основа на страдащи от недостатъци разузнавателни данни и оценки. Те не са били оспорени, а е трябвало", каза ръководителят на комисията Джон Чилкот при представянето на доклада, оповестен 7 години след началото на разследването.

По думите му оценката на Блеър за риска от предполагаемите иракски оръжия за масово унищожение и придружаващите я разузнавателни данни са били представени с "неоправдана сигурност".

Комисията обаче не казва дали нахлуването през 2003 г. е било правомерно и не е установила, че Блеър и правителството му съзнателно са заблудили парламента или британската общественост. "Разследването не изразява становище дали военните действия са били съобразени с правото", заяви Чилкот.

Като пояснение той добави: "Ние обаче стигнахме до заключението, че обстоятелствата, при които е било решено, че има правна основа за военни действия, въобще не са били задоволителни".

Нахлуването в Ирак през март 2003 г. беше предприето без мандат на Съвета за сигурност на ООН.

Сред ключовите изводи в доклада от 2,6 милиона думи АФП изтъква на първо място, че Блеър слепешката е тръгнал по военните планове на САЩ.

„Ще бъда с теб, каквото и да става“, е уверил британският премиер тогавашния президент Буш-младши в бележка от 28 юли 2002-а, почти година преди нахлуването през март 2003 г.

„В началото на януари 2003 г. - се казва в доклада на разследващата комисия - г-н Блеър е заключил, че „вероятното е война“. А в края на месеца е приел графика на САЩ за военно действие към средата на март.“

Комисията заключава, че Блеър е насочил Обединеното кралство „по пътя към дипломатическа активност в ООН и към възможност за участие във военни действия“. И го е направил по такъв начин, че за Великобритания да стане много трудно „впоследствие да оттегли подкрепата си за САЩ“.

Бившият лейбъристки премиер Тони Блеър защити днес решението си за присъединяване към предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак през 2003 г.

Блеър каза, че е взел решението за включване в операцията "добросъвестно и с вяра, че това е в най-добър интерес за страната".

По думите му "докладът би трябвало да сложи край на твърденията за недобросъвестност, лъжи или измама".

Той призна, че има "сериозни критики, които изискват сериозни отговори", и обеща да "отговори подробно" по-късно днес.

"Ще поема пълна отговорност за всякакви грешки без изключение или извинение", увери Тони Блеър.

Той отхвърли твърденията, че нахлуването в Ирак е "причината за тероризма, който виждаме днес - било в Близкия изток или другаде по света".

Само че миналата есен самият Блеър беше казал в интервю, че „има елемент на истина“ в твърдението, че войната в Ирак е подтикнала възникването на ИДИЛ.