Това предаде японската национална информационна агенция Киодо, цитирана от БТА. В първите съобщения за поредния тест на Пхенян оставаха неясноти за типа ракета.

Изпитанието е ключов етап по пътя на Пхенян към целта да може да заплашва с ядрен пожар Съединените щати, отбеляза Франс прес.

Севернокорейската държавна телевизия съобщи, че ракетата "Хвасон-14" е достигнала височина от 2802 километра и е поразила набелязаната цел, след като летяла около 39 минути.

Преди това и японското министерство на отбраната съобщи, че ракетата е достигнала височина „много над 2500 километра“. Тя е прелетяла 930 километра (далечина от стартовата точка) преди да падне в изключителната икономическа зона на Япония.

Може да порази "всяко кътче на света"

"Историческото" изпитание на ракетата "Хвасон-14" бе следено от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщи в специална емисия новини водеща на севернокорейската държавна телевизия.

Тя уточни, че ракетата е достигнала височина от 2802 километра и е поразила набелязаната цел на разстояние 933 километра.

Северна Корея е "мощна ядрена сила", разполагаща с "много мощна МБР, която може да порази всяко кътче на света", заяви водещата.

"Успешното изпитание на МБР е голям исторически пробив за нашата република", добави тя.

Държавната телевизия показа и заповедта за провеждане на изпитанието с дата от понеделник, подписана от Ким Чен-ун.

В Деня на независимостта на САЩ

Опитът, осъществен в Деня на независимостта, празнуван от САЩ, е част от дълга поредица изстрелвания на ракети в нарушение на множество международни резолюции.

След като извърши пет ядрени опита, Северна Корея разполага с малък арсенал от атомни бомби и цели да се сдобие с МБР, способни да достигнат територията на САЩ.

Ако ракета като днешната стане напълно готова, тя потенциално ще може да достави ядрена бойна глава до континенталната част на САЩ, отбелязва Киодо.

Агенцията припомня, че в новогодишното си обръщение към нацията севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун обяви, че страната му е към края на подготовката за пробно изстрелване на ракетата с голям обсег.

Виж снимки >>

Eксперти, цитирани от Киодо, смятат, че ракетата може да долети до Аляска, но останалите 49 американски щата, включително Хавай, са извън нейния обсег. Според предишни американски разузнавателни оценки за подобна севернокорейска ракета (KN-14) тя би могла да достигне цел на 8000 км разстояние.

Днешният пуск, който е в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, бе осъден строго от Южна Корея и Япония.

Русия: Обсегът е среден

Междуконтиненталната балистична ракета, изстреляна от Северна Корея, летя близо 510 километра, стигна височина 535 километра и падна в централната част на Японско море. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.
Данните за полета й показват според министерството, че става дума за балистична ракета със среден обсег.

Северна Корея изстреля ракетата в посока, която я отдалечава от границите на Русия. Пускът не бе опасен за Руската федерация, посочва ведомството.

Китай: "Спокойствие и сдържаност"

Китай намекна, че не одобрява севернокорейското изпитание, но същевременно призова за спокойствие и сдържаност.

Тази реакция на Пекин последва изявление на президент на САЩ Доналд Тръмп.

Той изрази надежда, че Китай ще "подходи по-твърдо към" Северна Корея, за да я накара "да прекрати това безумие веднъж завинаги".

Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН включват ясни правила за изстрелването на ракети от страна на Северна Коре. И Китай е против всякакви севернокорейски действия, които ги нарушават, заяви говорителят на китайското външно министерство.

"Китай положи големи усилия за разрешаването на ядрения въпрос на корейския полуостров", добави Гън Шуан, цитиран от Франс прес.

"Китайският принос по този въпрос е широко признат", подчерта говорителят.