Работещите в баничарницата заключиха инспекторите, които проверяваха обекта, тъй като в него бе открит работник без трудов договор. Това стана пред слисаните журналисти от столични медии. След случая бе извикана полиция, която да помогне на проверяващите инспектори, предаде БГНЕС.
Работникът без договор казал, че е дошъл на гости на колеги от баничарницата.  Това е поредната абсурдна ситуация, на която инспекторите се натъкват след като при предишни проверки работници без договори бяха скрити в хладилници и тоалетни.

Представители на медиите придружаваха част от инспекторите в няколко обекта на столицата. От вчера на територията на София 80 трудови инспектори извъшват  масирана проверка на различни обекти в сферата на строителството, ресторантьорството, търговията, услугите и др.
Проверява се за нарушения в трудовите правоотношения, продължителността на работното време и заплащането на служителите, заяви изпълнителния директор на ГИТ Румяна Михайлова. 
За два дни инспекторите са обиколили общо 600 обекта в столичните райони “Люлин“, “Овча купел“, “Павлово“, “Надежда“, Околовръстен път, Драгалевци, Симеоново и два мола. Открити са 153 човека без сключени писмени трудови договори и 245 работещи при непълно работно време.  Намерен е един чуждестранен гражданин без документи и едно непълнолетно лице, полагащо труд без задължителното разрешение от Инспекцията по труда.

Само в МОЛ Карфур вчера за 17 души е доказано, че работят без договор, а 62 души се трудят на намалено работно време.

Сред най-честите нарушения, с които злоупотребяват работодателите е да декларират, че част от служителите им работят 4 часа на ден, но на практика работният им ден е по 8 или 12 часа. Глобата за работа от повече от 8 часа стига до 12 хил. лева.

Част от проверяваните, които са нарушили Кодекса на труда отказват за подписват постановленията, коментира Стефка Риксокова, директор на инспекцията по труда за София - град.  Причината е в солените глоби - за работник без трудов договор собственикът на фирмата може да бъде наказан до 15 хил. лв. и налаганата максимална сума изобщо не е рядкост.

Никак не са малко и коректните търговци. В събота инспекторите провериха магазин за фотоматериали в Скай Сити, която се оказа изрядна. Но в момента, в който инспектори и журналисти влязоха в МОЛ-а се видяха странни гледки - търговски обекти за дрехи, в които нямаше нито един продавач и други, на чийто затворени врати висеше надпис, че ще отворят след 10 мин. 

Инспекцията по труда стартира масови проверки за трудовите договори от 16 юли. В резултат на тях досега  са проверени са 7 539 предприятия със 82 331 заети лица. Открити са 1665 човека без трудови договори. Съставени са над 2 200 акта за установени административни нарушения. Изплатени са забавени трудови възнаграждения в размер над 71 милиона лева, съобщиха от инспекцията.