В Академията на МВР пък са се явили около 1500 кандидата за 135 места, добави той, цитиран от "Фокус".
Според Цветанов хората искат да работят в системата на МВР, защото виждат, че правителството има политическа воля да се бори с престъпността.

До края на 2013 г. в системата на МВР трябва да бъдат назначени близо 2000 полицаи, каза още той.
На фона на тежката финансова криза това е възможно да бъде изпълнено, обясни Цветанов, цитиран от БГНЕС.
До края на 2012 г. трябва да бъдат назначени 435 души, а до края на първото тримесечие на 2013 г. - още 439 души.
Обявените конкурси са 1012 до края на следващата година, добави вътрешният министър.

Миналия месец полицаите излязоха на протест за по-добри условия на труд и увеличаване на заплатите с 25%. По-късно финансовият министър Симеон Дянков заяви, че заплатите на служителите на МВР, както и на военните, ще бъдат увеличени, но с не повече от 10 на сто.
40 лева месечно за храна във вид на ваучери или купони ще получават от 2013 г. служителите на реда, които работят на дежурства.

МВР обмисля правна възможност назначените в малки населени места полицаи да могат да се задържат по-дълго време на работа там. Сега практиката показват, че те стоят една година и след това отиват в големите градове.

Няма никаква пречка в системата да бъдат назначавани и роми, стига те да отговорят на изискванията за работа в системата, каза вицепремиерът.
Това е част от национална стратегия за интегриране на ромите. В последните 20 години у нас има сериозен проблем с нарастващото население с нисък социален статус и ниска грамотност.

Вътрешният министър цитира данни от изследване на Световната банка, според което към 2020 г. 23% от всички заети лица в България ще бъдат от ромски произход.
"Голямата отговорност на изпълнителната власт е да създадем политики за реална интеграция на ромите, защото в противен случай сами си залагаме социална бомба. Имаме сериозен проблем с нарастването на население, което е с нисък социален статус и ниска грамотност", коментира още Цветанов, убеден, че трябва да се инвестира повече за образование, жилища и заетост на ромите.