На мен ми се струва, че никога не бива да се връщаме към по-стари периоди на повсеместно пушене на обществени места, макар че аз лично пуша, посочи министър-председателят пред Дарик.

По думите му сме останали една от малкото страни в Европа, в която всички пушещи трябва да бъдат на улицата.

Според него, ако се види как са били смекчени режимите и в най-консервативните северни страни, става ясно, че балансираните решения в случая са по-добри, отколкото крайностите.

На въпрос дали в заведение, което не може да бъде разделено, трябва да се да даде избор дали да бъде за пушачи или непушачи, той изрази мнение, че на такива места не трябва да се пуши, но подчерта, че решението ще вземе парламентът.

Преди дни здравният министър Таня Андреева заяви, че като лекар и непушач е против отпадането на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места.

Днес пък стотици хора излязоха пред парламента в знак на протест срещу цигарения дим на обществени места.

В проучване на НЦИОМ от януари 2013 г. одобрение към въведената забрана за пушене на обществени места изразяват 61% от запитаните, а неодобрение – 39%.

Десетки хиляди се подписаха под петиция Не на връщането на цигарения дим в заведенията".

За една година, след като бе въведена забраната за пушене на обществени места на 1 юни 2012 г., здравните инспектори са направили 215 207 проверки в цялата страна и са наложили глоби за над 668 000 лева.


Анкета: Да се отмени ли пълната забрана за пушене в заведенията?