Повод за това разследване стана информацията, която председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта Яне Янев внесе в прокуратурата през февруари. Той обяви, че има данни как прокурори са смачкали това дело и затова то е било прекратено. След проверка държавното обвинение възобнови разследването.

През последната седмица в прокуратурата течеше вътрешна проверка, която да установи дали от Кокинов трябва да се търси дисциплинарна отговорност. Стана ясно, че той е разпределил делото на прокурор Георги Тафров, без да използва системата за случаен принцип. Градският прокурор твърди, че го е направил, но съгласувайки го с Христо Граматиков от Върховната касационна прокуратура. Самият Граматиков отрича това.
По думите на Цацаров обаче това говори и за нарушения във ВКП. Главният прокурор не пожела да коментира какво трябва да бъде наказанието за Кокинов, но заяви, че ако наистина е съгласувал действията си с ВКП, то не трябва да е най-тежкото.

Заради този случай Цацаров вече освободи от длъжност зам.-главния прокурор Галина Тонева. Тогава той уточни, че тя не е "мачкала" дела срещу енергийната мафия, но също е нарушила случайния принцип за разпределение.
Срещу нея се води дисциплинарна проверка, която трябва да установи дали въпросното дело е прекратено от прокурори по нейно нареждане.
"Вместо да се използва системата за случайно разпределение, Тонева директно е назначила Христо Граматиков от ВКП, който е потвърдил прекратяването на производството", обясни тогава Цацаров.

Днес той потвърди, че апелативният прокурор на София Ангел Илиев е подал оставка. Това е станало във вторник, ден преди да бъде изслушан от дисциплинарния състав на ВСС, който го проверява заради нарушения при разпределянето на делото "САПАРД" именно по предложение на главния прокурор.
Илиев е разпоредил делото да бъде разпределено точно на Стойчо Ненков, който оттегли протеста срещу оправдателните присъди по процеса и на когото по-късно бе повдигнато обвинение.
При внасянето на предложението Цацаров обяви, че за Илиев "най-малкото съответстващо наказание трябва да е освобождаването му от поста".

Днес главният прокурор разказа пред журналисти: „Г-н Илиев дойде при мен и каза, че това е най-достойният изход, който може да направи. Мисля, че решението му за оставка, до известна степен, беше чисто емоционално, макар че не мога да бъде негов говорител".

Цацаров цитира определение на Софийския градски съд по повод обжалване на паричната гаранция, наложена на Стойчо Ненков. Съдът е приел, че Ангел Илиев е упражнил директен натиск върху Ненков.
"Няма да коментирам мотивите на съда, но завчера Илиев ми каза дословно: „Може да съм сбъркал, може да съм разпределял, може всичко да съм правил, но никога, по никакъв начин не съм упражнявал какъвто и да е натиск върху Стойчо Ненков”, цитира го Цацаров.