Това е равносметката от акция на столичната Пътна полиция, проведена през април след съгласуване с големите таксиметрови компании, съобщиха от МВР.

При акцията са проверени над 6450 водачи на таксита, като 930 от тях не са платили глобите си. На 1200 шофьори пък им предстои връчване на наказателни постановления. Особена тревога буди фактът, че 101 таксиметрови шофьори се движат с отнети свидетелства с изчерпани точки, уточниха от СДВР. Други 34-ма упражнявали професията с отнета шофьорска книжка за алкохол. 52-ма шофьори са натрупали редица актове, за което предстои да им бъдат отнети документите. 64 таксиметрови водачи пък нямат задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Проверката в масивите на пътната полиция показа, че девет водачи, ангажирани в платения превоз, са неправоспособни, а други 146 се движат с изтекъл срок на шофьорската си книжка.

От КАТ уверяват, че всички нарушители да бъдат санкционирани по най-бързия начин. През последните седмици още 30 по-малки таксиметрови фирми са заявили желание за съвместна дейност и са предоставили данни за техните служители, които да бъдат проверени, допълват от столичната полиция.

На 24 март т.г. 25-годишният таксиметров шофьор Димитър Юлчев блъсна и уби две жени на пешеходна пътека в София. По-късно стана ясно, че таксиджията е криминално проявен, книжката му е била отнемана и има над 50 акта.