Това стана ясно от изявление на земеделския министър Мирослав Найденов и финансовия министър Симеон Дянков пред журналисти, след като протестиращите зърнопроизводители не се отзоваха на поканата на двамата министри за преговори в Министерски съвет. Все още не е ясно по какъв начин може да стане това.

"Отказът на зърнопроизводителите за среща с нас е необясним", каза земеделският министър Мирослав Найденов, цитиран от „Фокус”. "Ние ги чакаме да разговаряме, тях ги няма", каза той.

Найденов и финансовият министър Симеон Дянков направиха изявление по повод поканата им за среща със зърнопроизводителите, които днес протестират.
Срещата трябваше да се състои в 12:00 часа, но те се отзоваха на нея. В 16:30 ч. е уговорена нова среща между двете страни.
По-рано протестиращите заявиха, че многократно са водили безрезултатни разговори с финансовия и земеделския министър и ще се отзоват на поканата, само ако тя бъде отправена от министър-председателя Борисов.

Дянков пък обяви, че миналата година зърнопроизводителите са генерирали свръхпечалби от продажби. Според него трябва да се помисли за някакъв регламент за разделението в подпомагенето между всички сектори в земеделието. Не може само зърнопроизводителите да получават от държавата, категоричен бе той.

Плащания на средства под натиск са неправилни, изтъкна още министър  Найденов. Той подчерта, че през 2007 и 2008 г. България вече е била санкционирана заради прибързано превеждане на средства по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП).

Зърнопроизводители от цялата страна излязоха на протести по региони заради неизпълнените ангажименти към бранша в подписания миналата година с правителството меморандум.
„Поставихме подписи под документ, според който ще се предприемат действия по отношение на данъчната политика, получихме уверение, че ще ползваме гориво с по-ниска ставка на акциза, че ще се направят промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, както и в Наредба №5. Беше прието още, че бюджетните субсидии ще бъдат изплатени до 15 март. За момента няма реални резултати по нито една точка. Като цяло протестът ни е насочен срещу политиката и липсата на правила и принципи в сектора“, обясни Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Протести ще има всеки ден, докато премиерът Бойко Борисов не се срещне със зърнопроизводителите и не се изпълнят исканията им, изтъкна още той в Стара Загора, където над 150 трактора и други тежки селскостопански машини, както и много леки автомобили, се включиха в протеста.

Шествие от близо 100 трактора, развяващи българския трикольор, пък премина разстоянието от село Труд до Пловдив, където на митинг зърнопроизводители от целия регион се обявиха за оставката на министъра на земеделието и за ясни и устойчиви правила за развитие на земеделието.
Протести на зърнопроизводители имаше в други региони на страната, сред които Русе, Добрич, Бургас, Силистра, Видин, Разград.