Шествието тръгна от паметника на Патриарх Евтимий и продължи по улиците „Граф Игнатиев” и „Раковски” към площад „Независимост”.

Организаторите заявиха, че въпреки инициативата на различни парламентарни групи, внасящи проектозакони за мораториум или за забрана на проучванията и добива на шистов газ, техните протести ще продължат, докато и двете не станат факт. С акцията си те искат да изразят загрижеността си от случващото се и категоричното несъгласие си с опитите да бъдат прокарвани зад гърба на хората интереси, засягащи природата и здравето на населението в Северна България.

Гражданите се събраха посредством социалната мрежа Facebook в 11 часа при паметника на Патриарх Евтимий (Попа).

Пред МИЕТ протестиращите запалиха по една чаена свещ - "така, както правихме по време на първите флашмобове, в отговор на нелепия призив на министър Трайчо Трайков към българите от районите, предвидени за сондажи за шистов газ, да палят свещ проучванията да се окажат успешни", заявиха недоволните.

Гражданска инициатива ще внесе до края на година в парламента подписка за забрана на проучванията и добива на шистовия газ. Инициативата бе учредена днес след поредния протест срещу шистовия газ в т. нар. триъгълник на властта на площад "Независимост" в София, предаде БГНЕС. Гражданската инициативата е учредена по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Тя ще внесе текста за забрана на шистовия газ, както и за забрана на технологиите за нагнетяване на въглеродния диоксид в земните недра, каза природозащитникът Борислав Сандов. "Днес се случи нещо много важно и значимо за българската история, защото между Президентството, Народното събрание и Министерския съвет се случи – четвъртата власт – гражданите да инициират една такава законодателна гражданска инициатива", посочи екоактивистът.

Той обясни, че инициативата ще внесе исканията си в Народното събрание до края на годината. Така те се надяват да дадат допълнителен натиск за забрана на процеса. В документа ще има три изречения: Да бъде променен законът за подземните богатства и да се синхронизират опасните технологии. Второто е за законова забрана на уловителите и съхранителите за въглероден диоксид, третото - за законова забрана на технологията за хидравлично разбиване, хидравличен удар.

За да се разгледат исканията на инициативата в Парламента са необходими минимум 50 подписа, а те вече са събрали около 200 само за днес. Искат да се знае, че има инициатива, която идва и от гражданите, а не от една или друга политическа партия. Тя, според Борислав би трябвало да бъде подкрепена от всички партии. Колкото до това дали очаква подкрепа при гласуването, природозащитникът заяви, че "всички вече изразиха намерение за подкрепа на подобен мораториум" и остава това да се види на практика.

Преди няколко дни осем независими депутати - от РЗС и отцепили се от "Атака", внесоха в деловодството на парламента решение за налагане на мораториум върху добива на шистов газ у нас. В същото време природозащитници проведоха поредния си протест.

В проекта за решение се предвижда и да бъде забранен методът на хидравлично разбиване и сходни на него начини за проучване и добив на нефт и природен газ. Това съобщи в кулоарите на Народното събрание лидерът на РЗС Яне Янев, цитиран от БТА.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов заяви от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на лидера на "Атака" Волен Сидеров, че ако Народното събрание наложи мораториум върху проучването и добива на шистов газ, правителство ще се съобрази с това.