Над 200 семейства застанаха от лявата страна на паметника на Цар Освободител в столицата в 11 часа. По-късно тяхно шествие стигна до пл. Света Неделя".
Повечето майки, облечени в черно, носеха черни балони.

Вижте снимки >>>


С възгласи "Искаме да разговаряме с Калфин!", "Калфин излез!" и "Мафия!" родители на деца с увреждания посрещнаха народни представители, излезли от парламента, за да разговарят с тях. На земята бяха поставени надписи "Моля, дарете пари за нови коли на МТСП".

"Всички майки сме облечени в черно и черните балони са знак и под мотото, че държава ни погребва", каза Даниела Вълкова - майка на дете с аутизъм, цитирана от БТА.

Тя обясни, че родителите се събират, защото вече година чакат да се случат промени в държавата.

"Нашите деца и семействата на деца с увреждания са като геноцид за тази държава", заяви тя.

По думите й най-големият абсурд е, че когато родителите кандидатстват за личен асистент им искат свидетелство за съдимост, автобиография.

Родителите връчиха на депутатите петиция с искания, сред които:
  • създаване на електронен регистър,
  • дневни центрове,
  • хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране в размер на две минимални заплати, както и те сами да управляват личната си помощ.
Средствата да се отпускат след анализ на потребностите и определяне на нуждата от придружител за човека с увреждане. Те дават срок от един месец на парламента да вземе мерки за изпълнение на исканията им.

"Ще им дадем около месец (на народните представители – б.ред.). Ако нищо не се промени, ще оставим децата си на грижата на министерството на труда и социалната политика и ще заемем гладни стачни действия”, заяви един от протестиращите.

Те са разочаровани, че България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени. В останалата част на Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява.

Споделена болка

Майките, лекуващи децата си в специализираната болница за рехабилитация в Момин проход, подкрепят протеста и негодуват срещу съкращаването - на 4 часа, на работното им време като лични асистенти.

Според Ирина Фетфаджиева, майка на 16-годишния Георги, чиято рехабилитация се провежда в комплекса Момин проход, нищо не се прави по стандарти, както е по Наредбата за хората с увреждания.

"С израстването на децата мисълта ни е насочена към това как те ще оцеляват, когато остареем или вече ни няма. Няма специализирани институции, които да се грижат за тях след 18-ата им година. На нас ни е достатъчно усложнен животът с обгрижването на тези деца", сподели по БНР Фетфаджиева.

"Майките - лични асистенти получават 360 лева, ако са на половин работен ден", обясни още тя.

По думите й сред малкото позитивни изключения в системата за грижа за хората с увреждания са дневните центрове, които облекчават работата на родителите на деца с увреждания.

Друга майка, Айша Лют, разказа, че в момента програмите на всички майки са прекъснати и те са на борсата.

"Децата ни са с тежки увреждания, всички са със 100% чужда помощ. Тези деца се обгрижват денонощно. Нашите искания са в семейства, които имат деца с увреждания, поне на единия родител, който обгрижва детето си, да му бъде осигурен приличен доход.

Да престанат управляващите с тези прекъснати договори. Днес има, утре няма. Живеем в едно несигурно бъдеще. Искаме достойно да се грижим за нашите деца и подкрепяме този протест безрезервно", каза Айша Бюн.

Отговорът на Калфин


15 600 души имат лични асистенти, 150 млн. лв. е осигуреният ни бюджет, каза в парламента вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Проблемът е много тежък за родителите на деца с увреждания. Държавата отделя ресурс, който е далеч от този необходим за живот. 25 600 са децата с над 50% с увреждания”, каза той.

Министърът на труда и социалната политика припомни, че плащанията, насочени към родителите на деца с увреждания са различни.

„Родителите на деца с над 90% увреждания се осигуряват от държавата пенсионно и здравно. 15 600 са хората, които са обслужвани от лични асистенти в страната, като в тях са включени и възрастните хора, които ползват личен асистент”, обясни Калфин.