Протестното шествие на полицаите започна от градинката пред Министерство на вътрешните работи и премина по централните софийски улици като стигна до храм-паметник „Св. Александър Невски”, предаде „Фокус”.

Шествието се озвучаваше от родопски народен състав с каба-гайди. Протестиращите преминаха покрай сградата на Министерството на финансите. Пред входа на ведомството те хвърлиха стотинки и скандираха „Дайте пари”. След това протестиращите спряха и пред входа на Министерството на правосъдието, където продължаха да скандират и освиркват.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР коментираха, че в лицето на ръководството на МВР виждат "бездушен противник", съобщи БТА. Заместник-председателят на синдиката Галентин Грозев заяви, че протестите няма да спрат, докато не бъдат удовлетворени исканията на протестиращите полицаи. В България има развиващо се демократично общество, но тази демокрация в МВР още не е дошла, каза той. По думите му диалогът между синдикатите и министерството е нарушен.

Румънските полицаи, които дойдоха да подкрепят българските си колеги, коментираха пред журналисти, че имат същите проблеми и настояват за подобряване на законовата уредба и по-добра защита на полицаите. Те допълниха, че сигурността е изключително важен елемент в ЕС.

От синдиката на служителите в затворите обясниха, че сумата от 400 лева, която им се отпуска за облекло, е недостатъчна, тъй като само кубинките, които трябва да купят с тези пари, струват 90 лева, а обикновена шапка - 30 лева.

На протеста имаше и пластмасов манекен, облечен в полицейски дрехи. Едната ръка на "полицая" бе превързана и към нея имаше поставена болнична система за вливане. Другата ръка липсваше, съобщи bTV.

Това е третият полицейски протест (предишните два бяха на 24 и 31 октомври). Организиран е от Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи (СФСМВР), съобщиха от синдиката.

Относно полицейския протест заместник-вътрешният министър Павлин Димитров коментира, че диалогът със синдикатите не се води на улицата, предаде БТА. Попитан защо днес не се е срещнал с протестиращите служители на МВР, а е предпочел да уважи официалното тържество на друг полицейски синдикат, Димитров допълни, че не споделя исканията на протестиращите. Исканията на синдикалната федерация на служителите в МВР са явно неизпълними, а и ултимативно поставени, посочи още Павлин Димитров.