Протестът е нормална форма и е част от демокрацията, каза министър Нено Димов, който присъства на представянето на газ анализатори за проверка на автомобили в Столичния КАТ.

Коментарът бе във връзка с решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк "Пирин", което дава възможност за изграждане на втори кабинков лифт за ски зоната на Банско и друга спортна инфраструктура.

Министърът допълни, че предстои среща с инвеститора "Юлен" по-късно през деня.

Въпреки окончателното решение на Министерския съвет за строителството на втори лифт на Банско, протестите на защитниците на Пирин не спират.
Протестиращите искат и оставката на министър Нено Димиов

В София протестното шествие ще започне довечера в 18:30 ч. от паметника на Алеко Константинов на бул. "Витоша". Протести ще има още в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и други градове в страната.

За пореден път екозащитниците се обявяват срещу решението за строителство в Национален парк "Пирин". В същото време в Банско подготвят контрапротест на главен път Е-79 при разклона за Симитли в защита на втория лифт.

По повод провелия се референдум за добив на природен газ, министърът отбеляза, че експертният съвет за Генерал Тошево може да излезе с четири варианта - да не одобри инвестиционното намерение, да го върне за преработване, за доработване и да го одобри. Димов допълни, че се очакват становища от осем институции, които ще бъдат взети предвид в доклада по Оценка за въздействие на околната среда, както и получените сигнали.