Акцията пред Министерския съвет е против ромското гето в столичния квартал "Орландовци", за което ВМРО отдавна настоява да бъде премахнато, предаде БНР.

В новата постройка от талашит има походно легло, електромер, стол, маса, тоалетна чиния, както и простор за пране. Веднага щом бе вдигната постройката, пред нея бяха опънати дрехи и бельо. Обитателите на постройката - 28-годишните роми Ивайло и Марияна, доволно обясниха, че новият им дом разполага с всичко необходимо за живеене.

Зам.-председателят на движението Ангел Джамбазки заяви, че не вижда проблем хора на ВМРО да живеят в талашитената постройка пред правителствената сграда, след като в цялата страна има незаконни ромски гета.
"Има едно решение за Баталова воденица в София, което, както знаете, е едно доста тежко и проблемно гето (намира се в район "Възраждане" - б.р.). Има решение на Европейски съд по правата на човека да не се спазват решенията на българския съд, който е казал да се махне това гето, докато не се намери на тези хора къде да живеят. И ние така ще искаме, докато не ни намерят къде да живееме, това ще си стои тук", обясни Джамбазки.

Днес пред Министерски съвет от движението протестират и срещу визитата на сръбския премиер Мирко Цветкович заради пречките, които сръбската държава създаде за отбелязването на годишнината от смъртта на Васил Левски.
Над 20 души се събраха и издигнаха плакат „Братя сърби, няма членство в ЕС, без права за българите днес”, предаде "Фокус".
На протеста дойдоха и активисти на „Атака”, които скандираха „Долу Ньой”.
Протестиращите посрещнаха кортежа на сръбския премиер с освирквания, крясъци и нецензурни изрази. Десетина симпатизанти на „Атака“ опитаха да пробият полицейския кордон и през огражденията да стигнат до Цветкович, предаде Livenews. Движението в района беше спряно, а малко след това то беше възстановено.

Междувременно официално беше съобщено, че заради "множеството срещи в програмите на премиерите на България и на Сърбия - Бойко Борисов и Мирко Цветкович, планираната за 17 ч. пресконференция след края на пленарните разговори между двете делегации се отлага".

Последна актуализация в 16,15 ч.