Репортерът на БНТ Росен Цветков се е внедрил под прикритие във вторник във фитнес клуб в столичния квартал "Овча купел", няколко часа преди поредния многолюден протест в София.

Младежите във фитнеса получили от мъж на име Дани оферта от 30 лв. за участие в протеста. Те знаят, че Дани работи като охранител в заведение.

Пред скритата камера той записва имената на момчетата в списък и обяснява, че неговият хонорар е по-висок - 50 лв., тъй като е един от организаторите.

На въпрос какво трябва да правят, той отговаря:

"Нищо не правиш, бе, братле. Сега ще видиш какъв та*ак е. Само си
седиш, нито викаш, нито нищо. Няма да викаш. Кибичиш си. Сядаш на бордюра
и си седиш, бате
".

Малко след 18 часа Дани отвежда съгласилите се момчета в пространството между парламента и храм-паметника "Свети Александър Невски", където вече са се събрали стотици мускулести младежи, някои от тях - негови колеги охранители, и дава следните инструкции:

"Журналисти, ако питат  - "пари дават ли?", някой да не каже - "да, дават". Вие няма да ходите оттатъка, където са тия агитките. Да ходите, да зеете и да мятате. Отстрани си седиме, вие сте с мен.

Долу при агитките няма да ходите, тия "Левски-Запад". Те са си пак с нас, ама няма да ходите там да млатите. Абе, квото искаш им кажи, само не да е, че дават пари. Карти, вземете, играйте. К'вото искате, правете"
.

Платената агитка седи 4 часа без да прави нищо, но около 22 часа, когато става ясно, че протестиращите са се насочили към централата на "Атака", им казват да станат.

Благодарение на полицията обаче протестиращите не стигат до тях и напрежение  няма. След около час им казват, че ще получат парите си на следващия ден, а сега ще им платят единствено за такси. Правят им проверка по списък и ги качват по таксита.

(виж видео по-долу)

На следващия ден на журналиста под прикритие му казват, че има ново изискване - мъжете да са над 95 кг и той отпада от групата, защото не се вписва в критериите.

Бивш платен провокатор разказва

За платени агитки пред партийните централи разказа пред bTV и 18-годишният Георги Флоров, бивш платен клакьор, който е категоричен, че не става дума за мирните протести от последната седмица, а за организирани партийни мероприятия още през февруари.

По думите му тогава от „Атака” са раздавали по 5 лева на младежи и възрастни жени. Младежът обаче твърди, че набирането на платени клакьори става с посредници и не може да се стигне до поръчителя.

За Флоров протестите са начин да припечели пари. Казва, че хората като него са много и се познават. Всички са платена публика във фирми, които набират статисти за телевизионни предавания. 

Всяка демонстрация ги ангажира само за по 2-3 часа на ден, а парите се дават на ръка. Последната му оферта е дошла във вторник от "Атака", чрез неговата позната. Сумата е 15 лева и храна. Парите се плащат след 22 часа.

Офертата важи за няколко дни, а сборният пункт е пред храма „Александър Невски”.

Вече 4 дни е имало платени протести на „Атака”. Ако харесат някого, го водят и на други протести и им предлагат да минат на по-високо ниво – да намерят определен брой хора за протест", казва Георги.

Той обаче посочва, че плащат и други партии.

И БСП, аз дори съм привърженик на ГЕРБ, но и те са имали платени протести. Когато Борисов подаде оставка, протестът в негова подкрепа беше платен,” каза младежът.

По думите му, той вече е приключил с "кариерата си" на платен протестиращ и затова се е осмелил да разкаже за схемата.

От партиите категорично отричат да участват в такава схема на протести.