Те успяха да блокират частично за няколко минути международния път, въпреки забраната на властите. Това стана на разклона за село Глухар, където протестиращите започнаха да преминават многократно по пешеходната пътека на главния път и по този начин спираха движението, въпреки опитите на органите на реда да го регулират.

До сериозен сблъсък между полиция и протестиращи не се стигна.

Това е втори техен протест в рамките на една седмица. Те настояват за отмяна на Наредба номер 3, която изисква доказване на произведено мляко като условие за получаване на субсидии, а не на глава на животно

Освен отмяна на наредбата, този път протестиращите поискаха и засилен контрол върху работата на мандрите, които масово отказвали да изкупуват млякото на животновъдите и да приемат издадените фактури.

"По този начин не можем да докажем реалното количество произведено мляко, което се изисква от Наредба №3, а от там и субсидията, която ни се полага е много по-малка”, оплакаха се животновъдите.

Те изразиха убеденост, че между мандрите има картел, но държавата няма механизъм, с който да контролира работата им.

Те настояват също държавата да доплаща на литър мляко заради ниските изкупни цени. В региона те са около 50 стотинки за литър. Животновъдите изчисляват, че реалната стойност е над 70 стотинки.

Тръгна и подписка за организиране на национален протест, който според протестиращите е възможно да стане до 2 седмици - време, през което ще бъде регистрирано и сдружение на животновъдите.

Междувременно стана ясно, че вчера представители на стачния комитет са се срещнали с експерти от Министерството на земеделието в Областната земеделска служба в Кърджали, на която е станало дума за промени в Наредба номер 3, регламентираща доказване на произведеното мляко като условие за получаване на субсидия.