Промените бяха внесени в деловодството на парламента от депутата от ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.

Пред журналисти той съобщи, че предлагат ограничението за максималния брой изборни секции (35) в чужди държави да отпадне за членки на Европейския съюз.

Това означава, че сегашното положение ще остане в Турция, за където най-вече настояват от Патриотичния фронт. Вчера националистите дори заплашиха, че ако се направи промяна за съседката ни, ще оттеглят подкрепата си за правителството.

По повод САЩ Кирилов уточни, че там няма претенции за повече необходими секции от тези, които са установени в действащата норма. Практиката досега показвала същото.

Той обяви, че са предложили промени и при отчитането на отрицателния вот и по специално спорното квадратче в бюлетината „Не подкрепям никого”.

"Ние сме предложили във всички видове избори този вот да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат. Смятаме, че по този начин поддържаме нашето предложение така, както беше през април месец. Обосновавали сме го многократно”, коментира депутатът, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че от ГЕРБ са предложили още да се създаде правна възможност, при необходимост, с решение на ЦИК, взето в деня на изборите, да може в една избирателна секция да се гласува в повече от една урна.

Смятаме, че по този начин ще се създаде необходимата гъвкавост в случай, че в някоя от секциите в чужбина има свръхактивност, да може да се реагира веднага и да се обезпечи бързината на изборния процес. Така избирателите няма да бъдат притеснени относно възможността да гласуват
”, обясни Кирилов.

През уикенда ГЕРБ спешно се събра и реши да бъдат направени промени в Изборния кодекс, макар до изборите да остават само три седмици. До този момент от партията нямаха подобни намерение, но след скандала с Реформаторския блок от миналата седмица и ултиматума на премиера Борисов, утре парламентът ще обсъди внесените промени на извънредно заседание.

"Скандалите бяха през май месец. Изборният кодекс е приет, той е действащ закон. Стигнали сме до споразумение с нашите управляващи партньори, стиснахме си ръцете. Не мога да разбера как въобще на някого може да му дойде на ума по време на кампанията да променя Изборния кодекс. Колко легитимен ще бъде избраният президент, независимо от коя партия е?", коментира междувременно лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред БНР.