Окръжна прокуратура – Бургас образува досъдебно производство за това, че в периода април 2014 г. - ноември 2015 г., в м. „Буджака“, при условията на посредствено извършителство, чрез извършване на изкопно-насипни дейности в нарушение на Закона за защитените територии противозаконно виновно лице е повредило защитена територия – Зона 1 „Скални образувания и фиорди“ от Защитена местност „Колокита“, съобщиха в сайта на обвинението.

За това престъпление е предвидено наказание в размер до 3 г. „лишаване от свобода“, „пробация“ или „глоба“ в размер от 2000 лв. до 10 000 лв.

Досъдебното производство е образувано на 05.06.2017 г., като Окръжната прокуратура е била сезирана за случая от ВКП. Първоначално е образувана предварителна проверка, а въз основа на резултатите от нея е образувано и досъдебното производство.

Предстои да бъдат извършени оглед на мястото, разпити на свидетели, назначена е и комплексна строително-техническа и геоложка експертиза. Тези дейности ще определят степента на увреждане на скалните образования.

"Там са били изхвърлени в заливчето каменни късове, които предният строител е виждал, че там удря тежко вълната. Моята единствена вина е, че съм прибутал тези каменни отломки навътре в морето, за да спра вълната", оправда се собственикът Стефан Шарлопов пред Нова телевизия.