Проектът на актуализираната стратегия беше представен от служебния правосъден министър Христо Иванов, предаде БТА.
 
Парламентарната квота от 11 души във ВСС да бъде разделена в двете колегии, предвижда още стратегията - петимата от избраните от парламента да бъдат в съдийската, а останалите шестима - в прокурорската квота.

Не се обсъжда изваждането на прокуратурата от съдебната власт
, коментира Иванов, според когото е необходим дебат за още по-голяма независимост на прокурорите. За реформата в прокуратурата обаче той поиска да има международна експертиза, която да изясни откъде идват проблемите й.

Според него преди въпроса за статута на главния прокурор, по-важен е този за работата на прокурорите под него. Личното му мнение е, че връзките между отделните звена в прокуратурата трябва да бъдат поразхлабени, както и че седемте години мандат на главния прокурор и двамата председатели на върховните съдилища са твърде много, съобщи БНР.

Сред новите идеи е заложена и възможността за индивидуална конституционна жалба, коментира още министърът.

Той поясни, че новият вид на стратегията не е само за една година като екшън план, а за срок от около седем години.

Решителна стъпка, без да е радикална, така в едно изречение обобщи документа Иванов, като напомни, че върху него са работили трите му предшественички в министерството.

Той отказа да прогнозира дали стратегията ще бъде одобрена от следващото мнозинство, но напомни, че за да се търси политически консенсус за съдебната реформа, първо трябва да има такъв в професионалната общност.

Дни пред официалното представяне на стратегията главният прокурор Сотир Цацаров задочно упрекна Христо Иванов, че министерството готви "на тъмно" промени в нея и Закона за съдебната власт. Обвинител номер едно предложи  на следващото заседание на ВСС министърът да информира съдебните кадровици за съдържанието на стратегията. Очаква се това да стане в четвъртък.

Основната цел на стратегията е да покаже пред ЕК, че България има воля да започне реални реформи и по този начин да бъде избегнат нов критичен доклад в началото на следващата година.