На 20 март в СГП е постъпил сигнал от Централната избирателна комисия да бъде извършена проверка за спазване разпоредбите на Закона за политическите партии от страна на кандидата за народен представил Веселин Марешки, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Според отразеното в сигнала той е вписан като председател на две партии - „Воля“, регистрирана по ф.д. № 12351/2007 г. по описа на Софийски градски съд, и партия „Народно движение за свобода и демокрация“, регистрирана по ф.д. № 13376/2004 г. също по описа на Софийски градски съд.

Според закона гражданин с избирателни права може да участва в учредителното събрание на политическа партия само ако не членува в друга партия. Това обстоятелство трябва да се удостоверява с декларация.

СГП е образувала преписка по постъпилите материали и е разпоредила проверка, в хода на която са изискани материалите по делата за регистрация на двете партии от СГС и удостоверение за актуално състояние на политическите партии, се казва още в официалното съобщение, в което обаче не се съобщава кой е подател на сигнала.

Това, че Марешки оглавява две партии показват годишните финансови отчети на двете формации, подадени в Сметната палата, които са публикувани на сайта на одитното ведомство, писа "Труд" преди два дни. Документите разкриват, че тази ситуация е факт повече от 4 години. Още през 2013-а той е декларирал за първи път председателство и на двете партии, което се повтаря във всяка от следващите години до последната, за която са налични данни – 2015-а. Отчетите за миналата година още не са публикувани, защото законовият срок за подаването им е до края на март.

Марешки основава първата си партия - “Национално движение за свобода и демокрация”, през 2005 г. През 2007 г. е основана партия “Либерален алианс”, която впоследствие за кратко е прекръстена на ДНЕС, а от тази година се казва "Воля".

Бизнесменът се явява на изборите именно с "Воля" и според социолозите влизането му в парламента е сигурно.