В понеделник в 14:52 ч. в полицията в Казанлък е получен сигнал от лекари от МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ за приета жена след раждане, която не дава обяснение къде е новороденото, съобщиха от държавното обвинение.

16-годишната родилка е била приета в лечебното заведение заради влошени стойности на кръвни показатели. От събраните до момента доказателства е установено, че на 1 март момичето е родило момченце в къща в казанлъшкото село Средногорово. След раждането обаче майката е удушила детето.

Мъжът, с когото тя е съжителствала на семейни начала, е сложил новороденото в найлонова торба и го е занесъл в масивна постройка в землището на селото, където го оставил в неработещ хладилник.

Извършен е оглед на местопроизшествие, при който в полиетиленова торба е открит трупа на новороденото дете и плацента. Те са предадени за съдебно-медицинска експертиза в МБАЛ-Стара Загора.

Съгласно заключението на съдебно-медицинската експертиза се касае за новородено дете с вътреутробна възраст от 8 лунарен месец, преживяло след раждането около 10 минути, с признаци на зрялост, които предполагат животоспособност, дори и без специални условия. Причината за смъртта е механична асфиксия – притискане на шията, най-вероятно с ръка, сочат данните от експертизата.

Днес срещу 16-годишната родилка ще бъде повдигнато обвинение за това, че на 1 март 2018 г. е извършено убийство от майка върху рожба във време на раждане или веднага след него. Тъй като родилката е непълнолетна се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до две години.

Извършени са разпити на свидетели. Изготвена е съдебно-медицинска експертиза, която установила причината за смъртта на новороденото. Активните действия по събиране на доказателства под ръководството на прокурор от Районна прокуратура - Казанлък продължават.

Назначена е и комплексна психолого-психиатрична експертиза, при която ще се установи психичното състояние на майката преди и по време на извършване на деянието. Предстоят разпити на свидетели.

Срокът за разследване е двумесечен.