Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Вчера самият Трайков съобщи, че точно преди Бъдни вечер е получил призовка, а на 28 декември му е повдигнато обвинение за безстопанственост при продажбата на държавните дялове на "ЕВН" през 2011 г.

Обвинението е за това, че в периода май - юни 2011 г. в качеството си на министър, на орган, упражняващ правата на държавата, като акционер в капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД, и като принципал на "Държавна консолидационна компания"/ДКК/ ЕАД, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество, дал съгласие за продажба на миноритарния дял на държавата и от това са последвали значителни щети за "ДКК" ЕАД в размер на 20 829 200.00 лева.

Арнаудова подчерта, че Трайков е извършил това в нарушение на утвърдена през 2003 година стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества.

Говорителката на Сотир Цацаров обясни, че на практика са били ощетени българските пенсионери, защото приходите постъпват в Държавната консолидационна компания, а в последствие под формата на дивидент в централния бюджет, а не в сребърния фонд.

Арнаудова допълни, че по делото са разпитани повече от 50 свидетели, а документацията е 88 тома.

На Трайков, който беше министър на икономиката, енергетиката и туризма от 2009 до 2012 година, е наложена мярка за неотклонение "Подписка".

Той вече коментира, че обвинението е безумно, а адвокатите му са го определили като глупост, тъй като сделката е осъществена чрез Българската фондова борса и е одобрена от Комисията за финансов надзор.

Трайков изтъкна, че два пъти е бил предупреден, че му се готви обвинение заради позицията му за реформа в прокуратурата.

"Когато прокуратурата иска да опрасква, опрасква, когато иска да завоалира, завоалира. Тактиките за отклоняване на вниманието са различни, едната е обвинения срещу публични хора, което да имитира борба с корупцията. Има невинни, има и виновни, но по начина, по който работи прокуратурата, абсолютно замазва тази граница - надява, че хората ще го приемат като кофа кал, изсипана върху човека, когото са обвинили", каза още той.

Румяна Арнаудова съобщи, че по същото разследване ще бъде повдигнато обвинение и на друг бивш министър - Симеон Дянков. Прокуратурата го търси, за да му връчи призовка, но не може да го открие. Ако и СДВР не успее, той ще бъде обявен за издирване.