На Златомир Иванов са повдигнати две обвинения - като ръководител на организирана престъпна група и за противозаконно присвояване на "Мерцедес Е500" на стойност 27 900 лв., съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Ивайло Борисов, Златко Гочев, Стефан Грозданов, Петър Цветанов, Кристиян Лалев, Тихомир Стоянов, Галин Лазаров, Добромир Добрев и Тодор Цветанов са обвинени за участие в престъпна група, като на част от мъжете са повдигнати и обвинения за притежание и разпространение на наркотици и незаконно притежаване на огнестрелно оръжие.

Според събраните доказателства групата е действала от октомври 2011 г. на територията на Южното Черноморие, София и Казанлък. Имала е висока степен на организираност и точно определени функции на всеки от участниците на съответното ниво.

Златко Баретата е ръководил групата до 29 януари 2013 г., когато срещу него бе извършен неуспешен опит за убийство. Той бе прострелян и едва оцеля пред Съдебната палата.

След това групата е продължила дейността си без формален ръководител до задържането на участниците.

Златомир Иванов е контактувал единствено с намиращите се под него в йерархията Ивайло Борисов и Златко Гочев. Те от своя страна организирали същинското разпространение на наркотици - предимно кокаин, марихуана и амфетамини с високо качество, набирали дилъри и събирали парите от продажбата.

През февруари 2012 г. Баретата бе осъден на 8 години затвор от Софийския градски съд. Той бе обвиняем заедно с още 20 души в организиране и участие в престъпна група за разпространение на наркотици и убийство. Заради атентата срещу него през август 2014 г. Софийският апелативен съд намали присъдата на Иванов от 8 години затвор на 6 години и половина лишаване от свобода.