Това съобщи на пресконференция говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Операцията на ГДБОП е започнала снощи след сигнал за това, че в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ действа организирана престъпна група, създадена с користна цел и извършваща престъпления по служба и пасивен и активен подкуп.

По думите на Арнаудова, за събиране на доказателства по това разследване са използвани и разрешени от Специализирания наказателен съд специални разузнавателни средства.

Схемата, по която са извършвани тези престъпни деяния е следната: служители, които осъществяват действия по провеждане на изпити на кандидати за шофьори, в съучастие и с помощта на собственици на автошколи, ежедневно предоставят парични средства на ръководителя си, за да могат да се приемат за достоверни данните, които се вписват от проведените изпити във втората фаза, т.нар. „кормуване“, посочи говорителят на главния прокурор.

Тя уточни, че в хода на разследването е било установено, че в деня, в който са определени предварително дати за провеждане изпити, се тегли жребий между изпитващите служители и всеки от тях получава броя на лицата и съответната автошкола, която в същия ден ще проведе изпита.

„Установено е, че пари се дават на инструктора и на изпитващия от онези лица, които не притежават в достатъчна степен правоспособност за управляване на МПС. Както е казал един от задържаните: "Ние пари от тези, които могат да карат, не вземаме". Прокурорът ще прецени до края на срока за задържане на кои от лицата ще бъде повдигнато обвинение за участие в организираната престъпна група. За да продължи разследването, ще бъдат отворени и банкови касети и ще бъде разкрита банкова тайна“, допълни Румяна Арнаудова.

Общо в задържаните служители на ДАИ са открити над 115 000 лева в различни валути, като продължават да се извършват претърсвания и изземвания.