БСП поиска главният прокурор Сотир Цацаров да назначи вътрешна проверка в Районната прокуратура в Шумен, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея член на БСП, който е бил държавен служител, е уволнен от служба заради партийната си принадлежност.
Член на БСП, който е бил държавен служител в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, е уволнен от служба заради това, че е бил член на БСП, обясни казуса Нинова.

Тя посочи, че изискването за държавен служител е да не е член на ръководен орган на партията. Нашият ръководен орган е единствено Националният съвет, този човек не е бил член на Националния съвет, заяви лидерът на БСП. Той е член на Общинския съвет на партията в Шумен, но това не е ръководен орган, защото в Устава на БСП е записано, че ръководният орган на партията е Националният съвет, добави Нинова.

Тя отбеляза, че БСП очаква сериозна намеса, проверка на действията на Прокуратурата в Шумен и отговор имало ли е изпълнение на политическа поръчка. „Не може държавна машина и независими органи да бъдат ангажирани с мачкане на политическия опонент и с репресии и натиск върху български граждани, независимо от коя политическа сила са“, изтъкна лидерът на БСП.

Питаме на какво основание Районната прокуратура е разпоредила на ОДМВР-Шумен за противодействие на икономическата престъпност да води разследване и да изисква от Общопартийната контролна комисия на БСП информация за това кои лица са присъствали на делегатски събрания на БСП. Кои са участвали в общински съвети, на какво основание искат информация за членство на хора в БСП, попита Нинова.

„Към министъра на вътрешните работи - откога противодействие на икономическа престъпност не се занимава с корупция, а с това кой е член на БСП“, посочи Корнелия Нинова.

„Вчера излезе доклада на Международния валутен фонд, че сме на първо място по сива икономика. Вместо икономическа полиция да се занимава с това, прави цяло разследване кои са членове на БСП и кой е участвал в нейни партийни форуми“, заяви лидерът на БСП.

„Последните години се упражнява натиск и репресии над граждани, изнудване и натиск над малък и среден бизнес, над инакомислещи. Ако кажеш нещо срещу властта върху теб се изсипва цялата държавна машина, уволняват те от работа, пращат ти НАП, митници“, коментира Корнелия Нинова.

„В сърцето на Европа по време на Председателството цари беззаконие и диктатура“, категорична бе тя.

От пресцентъра на ГЕРБ припомниха, че при управлението на Пламен Орешарски от МВР са били поискани списъците на новоприетите членове на ГЕРБ-Варна.