Вчера стана ясно, че прокуратурата прави секретна проверка по два сигнала за пране на пари срещу Любомир Павлов и Огнян Донев, подаден от тримата бивши мажоритарни собственици на "Медийна група България Холдинг" Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Руц.
По-рано частен съдия изпълнител влезе с полиция в Полиграфическия комбинат и запорира активите на вестниците "Труд", "24 часа", "168 часа" и обслужващата ги печатница.

Тази сутрин главният прокурор отказа да коментира съдържанието на сигналите, както и да потвърди дали в тях има информация за пране на пари, предаде БГНЕС.

Не е работа на прокуратурата да се занимава с взаимоотношения между акционери, които уточняват участието си в някаква фирма, но през последните години това е практика, обясни той.
По думите му, когато има сериозен икономически, търговски или спор между акционери, всяка от страните се опитва по някакъв начин да ангажира прокуратурата.
"Ние сме задължени да извършим не малко действия преди да кажем, че нямаме отношение по случая. Това е въпрос на факти", каза обвинител номер 1, цитиран от "Фокус".

Двата сигнала са частно разследване, извършено от Грозев, Хабсбург и Руц, което цели да докаже съмненията, че Любомир Павлов е изпирал огромни суми през офшорни фирми във Великобритания и Кипър веднага след скандалната продажба на "Общинска банка".

Тримата се съмняват, че с тези капитали е финансирано купуването на пресгрупата от ВАЦ. Като ключова фирма в сигналите се сочи дружеството "Ди енд Джи Асетс" ЕООД, което, според частното разследване Павлов е придобил изцяло веднага след подаването на първия сигнал за пране на пари, а преди това е било управлявано от близки до него лица, писа вчера Медиапул.

Вчера Христо Грозев съобщи, че имуществото на вестниците е заложено срещу кредит от 5 млн. евро в средата на тази година. Активите на пресгрупата "Медийна група България - холдинг" са заложени срещу кредит отпуснат от "Уникредит Булбанк" на дружеството "Комерс Контакт 2010". 60 лв. е размерът на капитала, който има фирмата, показва справка в търговския регистър на БГНЕС. Едноличен собственик на капитала е Стоян Николов, адвокат, за когото Грозев твърди, че е близък на Любомир Павлов.

Според финансовите отчети за миналата година, то притежава земя със сграда на стойност 1 млн. 563 хил. лв. Според отчетите през миналата година дружеството има задължения от 1 млн. 650 хил. лв. Няма отчетени приходи, а само разходи за 65 хил. лв. Отчетът е съставен и подписан на 10 март.