Това заяви в интервю за bTV командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков, който на 10 юни подаде рапорт за напускане.

На 20 април Софийската военноокръжна прокуратура повдигна обвинение на генерала за злоупотреба със служебно положение, тъй като неправомерно е използвал труда на четирима войници за ремонт на апартамента си в София, "отклонявайки ги от непосредствените им воински задължения, които е трябвало да изпълняват в Карлово". Отнет бе и достъпът на ген. Шивиков до класифицирана информация.

Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада обясни, че неговите колеги са му помогнали за ремонта, но не по нареждане, а защото са приятели.

"Който ме познава знае, че не бих наредил на никого подобно нещо. Факт е, че те ми помогнаха, но по свое желание. Осъзнавам, че от морална гледна точка е укоримо, но все пак ние живеем в 21 в. и онези времена отпреди, взаимоотношенията между старши и младши, аз мисля, че е крайно време и ние да предприемем реформа в това отношение. Ние сме приятели с тези хора, на единия съм кумувал, кръстник съм на детето им" изтъкна Шивиков.

Генералът твърди, че отстраняването му е "добре дирижирано". По думите му, се правят опити всички командири да бъдат избутани в ъгъла. Димитър Шивиков ще носи само още няколко дни униформата след 28 години служба в армията, през които е бил на мисии в Ирак и Афганистан.

"Тепърва започва борбата, аз няма да я прекратя. Трябва да възтържествува правдата", категоричен бе Шивиков..

Той се сбогува просълзен с подчинените си и им каза: „Надявам се да остана в сърцата ви". Дори да се докаже, че е невинен, генералът не може да се върне на работа в армията.