В публикуван вчера доклад Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД) отчита слаб икономически растеж в глобален план.

Световната икономика все още е в безпорядък, пет години след финансовата криза, обобщава организацията, цитирана от АП и БТА. Глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 2,2% миналата година и ще регистрира такъв ръст и през тази, посочва УНКТАД.

Очакванията са най-лошо да се представят развитите страни (с растеж от около 1% при близо 5% за развиващите се държави и 3% за икономиките в преход).

Доминацията на финансите над реалната икономика се запазва, отчита докладът и изразява съжаление, че реформите в националните финансови сектори са били в най-добрия случай скромни.

Импулсът за настояване за реформи почти изчезна от дневния ред на международната общност.
В резултат перспективите пред световната икономика и развитие продължават да бъдат много несигурни, констатира още УНКТАД.

Преди дни МВФ прогнозира, че глобалният брутен вътрешен продукт ще се повиши само с 2,9% тази година, след като е нараснал с 3,2% през 2012 г. Очакванията за 2014 г. са за 3,6% ръст. Прогнозите за тази и следващата година са съответно с 0,3% и 0,2% по-ниски от направените през юли, съобщи МВФ.