Това съобщи за БНР Росен Бъчваров - говорител на Националната агенция по приходите.

Клубът бе продаден за 8.5 милиона лева на тримата съдружници във фирмата - младежи на възраст от 20 до 24 години.

За сделката се разбра миналата седмица, когато се появи информация, че трима младежи с регистрирана наскоро фирма са спечелили търга за дипломатическите имоти. Тогава вицепремиерите Томислав Дончев и Румяна Бъчварова обещаха, че на НАП ще бъде възложена проверка за произхода на средствата на младежите. И двамата вицепремиери споделиха, че най-вероятно зад сделката стои подставено лице.

21-годишната Ванеса Тодорова, 24-годишният Йордан Йорданов и неговият 21-годишен брат Димитър Йорданов са съдружници в старозагорската фирма ООД „Ексклузив уеб”, като момичето е управител на фирмата.

Справка в Търговския регистър показва, че в края на миналата година, фирмата купила Дипломатическия клуб, е имала едва 1000 лева в касата. Приходите й били 2000. Младите милионери нямат участие в други дружества.

Две фирми купуват тръжна документация. "Приор“, която стопанисва "Бояна“ от 2011 година срещу 14 хиляди евро без ДДС месечен наем, собственост на 75-годишния Христо Кацаров, и старозагорската "Ексклузив уеб дизайн“. И двете внасят депозит от 1 милион и 200 хиляди лева в Агенцията по приватизация, съобщи Венета Начева от пресцентъра на агенцията.

На търга се явява обаче само старозагорската фирма, която предлага началната цена от 8,5 милиона лева. Сделката е извършена на 7 септември.

В двуседмичен срок собствениците на фирмата трябва да представят в агенцията две декларации – едната за произход на капитала, втората – по Закона за мерките срещу изпирането на пари. Едва след това Надзорният съвет на Агенцията по приватизация ще се произнесе окончателно за сделката.

Около сделката има и друг проблем. Активите на Дипломатическият клуб са в АДИС, а той е в забранителния списък за приватизация. За да бъдат отписани тези активи от дружеството трябва разрешение от принципала, обясни Емил Караниколов - шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

От старозагорската окръжна прокуратура обявиха, че нямат основания да проверяват фирмата, която е регистрирана на 9 октомври миналата година с 3 лева уставен капитал. Адресната регистрация е на улица "Добруджа“ 20, на същия адрес живее 21-годишната Ванеса Тодорова.