Върховните магистрати отменят изцяло пълното оправдаване на всички подсъдими в процеса и го връщат на Софийския апелативен съд (САС).

Решението е подписано с особено мнение от докладчика съдия Севдалин Мавров. Според него присъдата на САС е трябвало да бъде отменена само по отношение на Димитров, а оправдателните присъди на останалите подсъдими да бъдат потвърдени.
Те са шефката на фирма "Шибър" Мая Стоилова, Лина Абланска, бившият началник в "Топлофикация" Георги Рогачев и заместникът му Емил Антонов.

Според обвинението пари от дружеството са източвани като са купувани арматурни елементи от фирма "Шибър" на завишени цени или на части, което ги оскъпявало, а освен това е заобикалян Законът за обществени поръчки. Според обвинението Вальо Топлото е присвоил 5 936 032.42 лв. за периода 10 януари 2003 г. - 16 март 2006 г.

През юни 2009 г. състав на Софийския градски съд го призна Димитров за виновен и го осъди на 14 години затвор и конфискация на имуществото му. Осъдени бяха и Абланска и Стоилова, а Антонов и Рогачев бяха оправдани.

На 15 юни м.г. състав на САС обаче оправда всички подсъдими, като прие аргументите на защитата, че за заплащането и доставката на стоките е имало договорености между държавата и Европейската банка за възстановяване и развитие, както и между държавата и Световната банка, които са ратифицирани от Народното събрание, припомня "Правен свят".

Банките финансирали преимуществено рехабилитацията на топлопреносната мрежа, като са поставили изисквания за качеството на продуктите и изпълнението на ремонтните дейности, които са били стриктно контролирани от тях.

В мотивите се казваше още, че прокуратурата изобщо не е доказала твърденията си за завишени цени на доставени стоки, калкулирани като разлика между митнически декларации и реално платени от "Топлофикация".

В решението си обаче от ВКС заявяват, че делото е протекло неочаквано. Според магистратите е доказано, че разплащането по сделките е ставало с пари на "Топлофикация", а не на чуждите банки, което автоматично означава, че е трябвало да се спази Закона за обществените поръчки.

В края на 2011 г. Софийският градски съд отмени присъдата от 5 години затвор на Валентин Димитров за това, че не е декларирал пред БНБ сделки за над 10 млн. лева. Магистратите върнаха делото на районната прокуратура заради недостатъци в обвинителният акт и нарушения в работата на първоинстанционния съд.