Магистратите отхвърлиха като неоснователен предявения граждански иск от името на ведомството за нанесени щети в размер на 970 653,59 лева, съобщи "Фокус". Разноските по делото остават за сметка на държавата. Присъдата може да бъде протестирана пред Военноапелативния съд в София.

На излизане от залата военните прокурори обявиха, че ще протестират присъдата, а Николай Цонев заяви, че не е изненадан от присъдата. Бившият министър и днес смятал, че сделките, за които го обвиняват, са били изгодни за министерството, цитира го БТА. Това той каза, след като 30 минути слуша в съдебната зала как съдът го оправда напълно по обвинението за сключването на четири неизгодни сделки през 1999 г.

На 1 март прокуратурата поиска 5 г. затвор за бившия военен министър за 4-те неизгодни сделки за самолетни и авточасти, които той е сключил през 1999 г., когато е бил шеф на Дирекция "Управление на доставките" в Министерство на отбраната. Прокурорът по делото лейтенант Красимир Дерменджийски заяви, че обвинението пледира също така Цонев да не заема определена държавна или обществена длъжност в размер на 3 години.

Според обвинението с договорите за доставка на авто и авиационно имущество министерството е било ощетено с над 970 000 лв., а с неизгодните доставки Николай Цонев е превишавал правата си, като многократно е нарушил и не е изпълнил задълженията си по Закона за общинските и държавните поръчки и Закона за обществените поръчки.

Днес обаче военните магистрати отсъдиха, че Цонев е невинен и отмениха мярката парична гаранция от 10 000 лева, която му бе наложена по това дело.
"Надявам се, че българският съд ще вземе правилното решение и на следващото дело", коментира самият Николай Цонев, цитира го БГНЕС.

Това е третата оправдателна присъда за него. На 24 февруари Софийският градски съд го оправда по обвинение, че се е разпоредил със средства не по предназначението им.
Първата оправдателна присъда бе по обвинение, че през 2009 г., като министър на отбраната, е нарушил служебните си задължения като е разрешил на тогавашния началник на Генщаба Златан Стойков да бъде закупена производствена линия за метални конструкции въпреки липсата на осигурени финансови средства. Щетата за МО е била около 8 млн. лв.

Бившият военен министър е подсъдим по още едно дело - за даване на 20 000 лева подкуп на следовател. На 20 октомври Софийският градски съд не даде ход на процеса, по който заедно с Цонев обвиняеми са и съдията Петър Сантиров и екссекретарят на финансовото министерство Тенчо Попов.
Тримата бяха арестувани при специализирана полицейска акция на 1 април миналата година.