Съдът отхвърли като неоснователен и предявения граждански иск от името на министъра на финансите Симеон Дянков на стойност около 19 милиона лева за настъпили имуществени вреди, съобщи "Фокус".

Според обвинителния акт, нарушението се състои в това, че като министър на отбраната през юни 2009 г., Цонев е увеличил капитала на "Терем" с 38 млн. лева. По този начин за преразпределение на печалбата за 2008 г. е позволил постъпилите в дружеството финансови средства да останат в "Терем", вместо да се изплатят като дивидент за държавата. На първото заседание, когато тръгна делото съдът прие предявен иск от държавата за нанесени имуществени вреди в размер на над 19,123 млн. лв.

"Продължавам да вярвам в българския съд и разчитам на справедливостта", заяви след обявяването на присъдата Николай Цонев. Той допълни, че е оптимист и смята, че българският съд продължава да спазва държавността.

На 17 ноември 2010 г. Софийският градски съд призна за невинен и оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев по друго от делата срещу него.
Той бе подсъдим за това, че в периода 12 февруари - 1 юни 2009 г., като министър на отбраната, е нарушил служебните си задължения като е разрешил на тогавашния началника на Генщаба Златан Стойков да бъде закупена производствена линия за метални конструкции въпреки липсата на осигурени финансови средства. Щетата за МО е около 8 млн. лв.

Бившият военен министър е подсъдим по още едно дело - за даване на 20 000 лева подкуп на следовател. На 20 октомври Софийският градски съд не даде ход на процеса, по който заедно с Цонев обвиняеми са и съдията Петър Сантиров и екссекретарят на финансовото министерство Тенчо Попов.
Тримата бяха арестувани при специализирана полицейска акция на 1 април.