Това става 20 години, след като на 19 януари 1992 година България излъчва първия си демократично избран президент. Росен Плевнелиев е четвъртият президент на страната в най-новата ни история.

Председателят на парламента Цецка Цачева прочете клетвата, която Росен Плевнелиев повтори след нея.
"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", каза Плевнелиев.

След произнасянето на клетвата, той и Маргарита Попова подписаха клетвения лист и целунаха кръста. След това в пленарната зала прозвучаха националният химн и химнът на Обединена Европа. Двамата бяха благословени от патриарх Максим.

"Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от религия, етнос и политическа принадлежност. Ще отстоявам надпартийността на институциите. Няма да забравя поетите ангажименти и не се страхувам да поема нови. Ще осигурявам постоянна прозрачност и отчетност на свършеното. Защото съм за граждански контрол върху дейността на политиците", заяви президентът Плевнелиев в първото си обръщение към Народното събрание. По думите му да си президент на България не е само пост, а кауза.

Докато той произнасяше словото си обаче депутати от "Атака" начело с лидера си Волен Сидеров стояха прави с плакати в ръце с надпис "Плевнелиев - избран с измама".

"Знам, че за мен ще съдят не по думите, а по делата. Не очаквам всички да ме обичат и да ме харесват, но държа да бъда компетентен и да си свърша добре работата. Няма да участвам в политически интриги, няма да разделям и няма да преча", каза още Росен Плевнелиев. Според него един президент не се оценява по неговата популярност, а по това какво обществото е постигнало по време на неговия мандат. Плевнелиев обяви, че гражданското общество ще е в центъра на неговата дейност.

Президентът се обърна към представителите на всички политическите сили с думите: "Нужни са ни усилията на всеки от вас, те не могат да бъдат пропилявани в безсмислени единоборства. Досега само кризите са ни обединявали. Нужно е да имаме единна цел".

„Просперитетът и благоденствието са в нашите ръце, те са наша отговорност. Няма външен фактор, който да ни освободи от това бреме. Сами ще изковем бъдещето ни. Развити са тези общества, в които гражданите имат доверието един на друг. Успешни са тези нации, които имат кауза и дългосрочна визия. Липсата на стратегическо виждане води до работа на парче, слаби резултати, затъваме в празни приказки, политическо брокерство, оставаме неефективни, следователно бедни. Нека се обединим около националната програма за развитие "България 2020”, подчерта Плевнелиев.

Тoй очерта приоритетите в своята политика до 2020 година. Сред тях са доходите на българите през 2020 г. да бъдат не по-малко от 60 процента от средноевропейските, предаде Агенция КРОСС.
"Въпреки макроикономическите успехи, България остава най-бедната страна в ЕС. Трите най-изостанали района в България са и най-изостаналите в Европа. Вече не бива да говорим за оцеляване, а за растеж. Това трябва да бъде стратегическата цел на нацията до 2020 г. ", допълни той.

Той бе категоричен, че не желае българският народ и държава да бъдат асоциирани с престъпност и корупция. "Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде пример за корумпирана нация. Няма да се примиря с това", каза Росен Плевнелиев и допълни, че пътят е ясен - "създаване на обществена нетърпимост към корупцията".

На церемонията присъстваха държавният глава Георги Първанов, министър-председателят Бойко Борисов и Негово светейшество българският патриарх Максим, както и министри от кабинета, представители на дипломатическия корпус, на институции, главни редактори на медии. Вицепремиерът Цветан Цветанов пристигна в сградата на Народното събрание с огромен букет.

Вицепрезидентът Ангел Марин не присъства на церемонията, след като миналата седмица изпрати официално писмо, че е обиден на министър-председателя за неговите коментари за ордена "Стара планина". В залата не бе и лидерът на ДПС Ахмед Доган.
Не присъства и първата дама Юлиана Плевнелиева.

След клетвата в катедралния храм "Свети Александър Невски" бе отслужен молебен за успешното управление на новата президентска двойка и за благопреуспяването на българския народ. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим пожела благоденствие на новоизбрания президент Росен Плевнелиев. След края на службата президентът Плевнелиев целуна кръста и ръката на епископа, след което се поклони и целуна две от иконите в храма.

Според Конституцията клетвата се полага три дни преди изтичането на пълномощията на действащия държавен глава. В неделя - 22 януари, е официалното встъпване в длъжност на новия президент.