Д-р Чавдар Нинов е създател на революционната терапевтична система Mиопунктура (мускулно-периостална пунктура), доктор по медицина с допълнителни специализации по хиропрактика и натуропатия и защитил докторантура на тема „Превенция на травматизма“. През последните 35 години експериментира и прилага различни конвенционални и интегративни форми на физическата медицина с цел да намери оптимален модел на лечение на най-масовите страдания на модерното общество. Той комбинира акупунктурата с мануалната терапия, двигателната рехабилитация с физиотерапията, психотерапията с натуропатията. Ето какво разказа д-р Нинов пред Дир.бг за силата на действието на Миопунктурата.

- Д-р Нинов, каква е картината на болните хора в момента. С какво се сблъсквате най-често в практиката си?

- Аз се занимавам с тежка патология на опорно-двигателния апарат. Говоря за една недооценена „тиха епидемия“. Масово хората страдат в една или друга част от живота си от заболявания на мускулно-скелетната система. Говоря за травми и проблеми основно в гръбначния стълб, защото по-голямата част от периферните проблеми са свързани именно с травми и дегенеративни проблеми в гръбнака. Едно голямо изследване в САЩ преди години, когато са били тествани около 15 000 души, показва, че коксартрозите и гонартрозите (б.а. -дегеративните проблеми в тазобедрените и коленни стави) в над 90% от случаите са предшествани от проблеми в лумбалния гръбнак. Пряката връзка между статуса на нервите в лумбо-сакралния плексус и дегенерациите в големите стави на долните крайници бе доказана.

Иначе казано, когато имаме проблеми в коленни и тазобедрени стави, първото нещо, което трябва да гледаме, е гръбнакът. Същото важи и за хора с проблеми в рамото, лакътя, китките – говорим за, периартрити, епикондилити, тендовагинити и т.н. Това всичко е свързано с проблеми в шийния гръбнак. И за да отговоря конкретно, ще кажа, че това, което наблюдаваме масово, е липсата на култура за профилактика и превенция на дегенеративни промени първо в гръбнака, а след това и в останалата част на двигателната система. Скоро защитих докторат на тема „Превенция в спортния травматизъм“, а главното, което доказах, е, че ранното отстраняване на проблеми, свързани с гръбнака, е гаранция за избягване на сериозни травми в последствие и здраво тяло. Просто превенцията е гаранция, че ако се хване нещо в зародиш, то няма да се развие. За спортистите това е много важно. Превенция преди терапията - това е моят съвет.

- Нека тогава коментираме факта, че чантите на учениците са доста тежки. И се представят данни, че има увеличаване броя на децата, който страдат от това. Говорим за изкривяване на гръбначния стълб в детска възраст. На какво трябва да обърнем внимание там?

- Добре е да се говори за това. Най-типичните девиации на гръбначния стълб – сколиозите, често се формират в ранна възраст и предизвикват феномена на изкуствено скъсения долен крайник, а това от своя страна предизвиква компенсаторни тазови дисторзии (б.а. - навяхване, разтягане). В следствие на неправилното резпределение на тежестта на трупа двете тазови кости може да се ротират по отношение на централно разположения сакрум. И всичко това – диспозицията на гръбначните и тазови костни елементи, може да се породи вследствие една прекомерно тежка раница, неправилно поставена на гръбчето на дете. След като тазовите кости се сублуксират се появява феноменът на изкуствено скъсения долен крайник, а компенсаторната сколиоза от своя страна може да доведе до промени в симетрията на гръдния кош и функционални блокажи в ставите на главата.

Много деца имат проблеми със своя успех в училище, защото страдат от подобен блокаж в така наречените атланто-окципитални стави. Говорим за връзката на черепа с първи шиен прешлен. Тези стави могат да се провокират и от възпаления в гърлото, като тонзилита, например. Едно изследване доказа, че деца, които са страдали редовно от възпаление на сливиците и са били с установена функционална дисфункция на ставите на главата, са страдали от дефицит на внимание, раздразнителност и лош сън. При тях след успешно манипулативно отстраняване на тези блокажи, общата им неадекватност изчезвала и успехът им се вдигал.

Същият феномен наблюдаваме и при изкривяванията на гръбначния стълб. Всичко това може да се реши с един елементарен тест. Ще дам пример с плоскостъпието при децата. В много случаи то се дължи на нарушена инервация на мускулите на подбедрицата. Това е нещо, което лесно се установява и може да се третира много успешно. Гръбначният стълб се възприема като едно от мозъка. Той е съставен от 24 прешлена, но мозъкът го третира като функционална единица. Блокаж в един двигателен сегмент на гръбнака води до цялостна вертебрална дисфункция, което провокира отпадни явления в периферията. Ето как проблемът с тежките чанти се отразява. Като прибавим към това и недостатъчната двигателна култура, съчетана с наднормено тегло, нещата излизат от контрол.

Говорим ясно за липсата на адекватна медицинска грижа и недостатъчна информираност по тези проблеми на медицинското съсловие. Тук искам да отворя една скоба, че у нас, в медицинските университети, функционалната патология на гръбначния стълб не се изучава. На толкова социално значим проблем като дисковата херния обикновено в учебниците по неврология се отделя половин страница. И още нещо, което е малко известно на общността.

Неврохирурзите, които предимно оперират гръбначния стълб от дискови хернии, изобщо не изучават гръбначния стълб в своята 5-годишна специализация. Навремето един от доайените на гръбначната хирургия – доц. Георги Каймакчиев, ми сподели, че най-важната информация за патологията на гръбнака я е научил от книгата на един френски хиропрактор, който дори не е бил лекар (при това Каймакчиев беше ортопед). Та неврохирурзите са изключително добре подготвени по отношение на нервните структури, но не и по отношение на опорни структури, една от които е гръбначният стълб. И идва въпросът - кой да се занимава с тези проблеми, след като никой не ги изучава. Това е обект на следдипломна квалификация и малко са тези, които я получават.

- В този ред на мисли вашият метод, наречен Миопунктура, къде се вписва?

- Миопунктурата е само един от елементите за комплексното лечение на двигателната система. Преди повече от 10 години аз и сътрудници създадохме Академия, в която обучаваме и лицензираме колеги в много страни. Става въпрос за основите на т.н. консервативна ортопедична медицина. Ортопедията като понятие е окупирана от ортопедичните хирурзи и като се каже ортопед, хората си представят човек в зелена престилка със скалпел в ръка. Но ортопедията се разделя на хирургична и нехирургична (консервативна).

Консервативната ортопедия включва в себе си всички възможни манипулации, които се извършват в рехабилитационната медицина: мекотъканни техники, ставни манипулации, всички видове лечебни убождания (акупунктура, сухи убождания, инфилтрации), кинезитерапия и всички физикални фактори като лечение с ток, магнитни полета, звукови вълни, лазер и т.н. Аз се занимавам с акупунктура от 35 години. Бил съм и дълго време в Китай и това, което научих там, е, че тя е абсолютно недостатъчна по отношение на травматизма и периферните нерврологични заболявания.

Акупунктурата е много добра за третирането на алергии, метаболитни проблеми и най-вече хронични вътрешни заболявания, но що се отнася до ортопедия, до лечение на болковия синдром в мускулно-скелетната система, меко казано, акупунктурата е безпомощна. Бях специализант при американския професор Чан Гън, който беше водещ специалист по лечение на болката. Той е бил клиничен професор в университета „Вашингтон“ в Сиатъл. Работихме задно и много пътувахме, защото той имаше и Институт във Ванкувър. Чан Гън е основоположник на т.н. „сухи убождания“ и първи в света доказва, че терапевтичен ефект се постига не само от инжектирането на кортикостероид или локален анестетик, а най-вече от самото убождане. Този сериозен учен постави много въпроси на нас, неговите ученици, преди да се оттегли. Аз лично работих и експериментирах повече от 10 години преди да формулирам основите на Миопунктурата.

Методите на професор Гън и някои други американски и китайски специалисти, практикуващи сухи убождания, бяха доста травмиращи, защото съм бил свидетел на това как в рамките на една терапия тялото на пациент се убожда 500 пъти, водещо до големи хематоми и тежки терапевтични кризи. Но това е минало. Аз и екипът ми се концентрирахме върху това да открием основните причини за функционалните смущения и ранната дегенерация на гръбнака. На базата на дълга клинична дейност разбрахме значението на малка група мускули, на която почти никой не обръща внимание – мултифиди и ротатори. Те са разположени в дълбочина около гръбначния стълб. Това са мускулите, чиито хипер-тонус и скъсявания са най-често причина за функционални смущения и фасетни блокажи, водещи до трудности в консервативното лечение на дисковите хернии.

Просто ние намерихме начин с една дълга и тънка игла, която въвеждаме със специален инжектор, прецизно да стигнем до тях и да ги стимулираме. Използваме система от анатомични маркери, за да ги локализираме, и до милиметър достигаме там, където трябва. Чрез използването на определени токове, протичащи по инжектора, и иглата реполяризираме и реваскуларизираме въпросната мускулатура и чрез нейното последващо удължаване и премахване на фиксиращото и действие освобождаваме фасетните стави на гръбнака, а от там премахваме и компресията върху коренчетата на спиналните нерви. Правим това с около 10-тина безболезнени убождания.

- С какви тежки случай на пациенти сте се сблъсквали?

- Лекували сме парализирани хора, които буквално с няколко процедури се вдигат на крака. Имахме момче, което се е парализирало след скок в плитък басейн. Чупи шийни прешлени и 5 години е бил с тотална квадриплегия (б.а.- парализа на четирите крайника най-често поради увреждане на гръбначния мозък на ниво шия). Движеше само главата. След 4-5 процедури момчето включи цялата мускулатура на тялото. Почна да седи самостоятелно, да се храни само, да пише на компютър.

По правило тежките лезии на гръбначния мозък не се възстановяват, но имаме възможности за провокираме коровия двигателен център да използва алтернативни проводни пътища, за да се свърже отново със забравената след травмата периферия на тялото. Образно казано, ако един нерв е увреден, има начини да стимулираме съседни нему да вършат същата работа. Така мозъкът отново получава и дава сигнали към зона, която е била “забравена“ вследствие на увредения нерв. Едно момиче от Брюксел, която бе тотално парализирана, се възстанови напълно и роди две деца. Тя бе състезателка по водни ски, шампионка на Белгия, и се върна в спорта. Също така показателен е случаят с Марк Шлюсни – известен шампион по екстремни спортове. Той имаше три последователни счупвания на гръбначния стълб. Беше в количка, когато започнах да работя с него. След четири месеца се възстанови напълно. Година по-късно се включи в белгийската експедиция до Хималайския осемхилядник Анапурна и сам се изкачи до 7 хиляди метра. През последните 20 години повече от 50 пациента със сериозна двигателна инвалидност се възстановиха почти или напълно вследствие на лечение в наши клиники.

- Да направим накрая една прогноза. В момента хората масово използват смартфони. Кога бързото писане ще се отрази на ставите на пръстите?

- Ще ви дам следния пример. Преди години говорих с футболиста Георги Иванов – Гонзо по повод негова травма. Той ми каза, че е започнал да тренира заедно с Димитър Бербатов. Бербатов не страда от травми, бил като гумена играчка, защото го ритали, падал, но не се травмирал. А Гонзо страдал. Имал проблеми в кръста, които рефлектирали в краката. Мускулите му и на двете подбедрици бяха сериозно засегнати от множество малки или по-големи руптури. Проблемите в кръста водят до недостатъчна инервация в краката и това води до мускулна спастичност и скъсявания. И при една интензивна тренировъчна и състезателна дейност тези скъсени мускули се късат и фиброзно дегенерират.

Ако нервите, инервиращи крайниците, са интактни (б.а.-непровредени), няма да имаме проблеми. И на въпроса. Ако шийният гръбнак е добре, ръцете ни ще функционират добре. Натоварването на пръстите ще се понася нормално дори и с прекомерното използване на смартфони. Превенция и профилактика на гръбначния стълб ще направи така, че няма да имаме проблеми. Това е в основата на доброто здраве.