"Трябва да осигурим полицията да е там, където има нужда от нея. Сега по обективни и субективни причини не е така", обясни Йовчев пред ТВ7.

Сред мерките е изграждането на интерактивна карта за проблемните населени места, за да може да се създаде гъвкава организация на работа. Мерките предвиждат още възстановяване на длъжността нещатен сътрудник на МВР. Така хората, които живеят в съответните населени места, ще могат да съдействат на полицията като ще имат средства за комуникация с органите на властта.

Обсъжда се дали да бъдат въоръжени, но министърът посочи, че лично той е против. Той изтъкна, че тази практика е много успешна в различни страни.

Битовата престъпност е придобила такива размери, че е въпрос на национална сигурност, обобщи Йовчев.

Той посочи, че подадените от граждани сигнали за кражби на имуществото им и други посегателства за последната година са 130 хиляди. Не каза кои месеци обхваща тази година, но уточни, че не това е важното, тъй като много хора изобщо не сезират полицията. Причините са в това, че или не вярват, че ще се справим, или че не искаме да се справим, посочи министърът.

За протестите


Мерките предстои да се обсъдят с асоциацията на общините. По повод очакваното активизиране на протестите срещу правителството и блокиране на улици, срещу което се обяви инициативна група в мрежите, Йовчев посочи, че полицията не толерира блокадите.

Ще направим всичко възможно да не позволяваме блокади, но стига това да не изисква употреба на сила извън допустимите рамки, обясни той.

За нощта, в която имаше сблъсъци между протестиращи и полиция през юли, а депутатите бяха изведени от парламента с автобус, Йовчев каза, че полицията има снимки на 39 души, които са извършили нарушения като някои от тях вече са идентифицирани. Всеки от тях щял да си понесе съответното наказание.

За СРС-тата

Подслушването, извършвано от МВР, е трикратно намаляло спрямо това по времето на Цветан Цветанов, съобщи още министърът, но отказа да коментира, дали при предшественика му е имало незаконно слушане, което щяла да каже прокуратурата.

За бежанците от Сирия

Йовчев прогнозира засилване на бежанския поток от Сирия. Затова е започнал преглед на всички сгради, които е възможно да се използват за настаняването им. Търсят се и допълнителни средства, за да се подготвят тези места за живеене. Работи се активно да се получи помощ от ЕС, ООН и Червения кръст, посочи още Йовчев.

По-рано днес еврокомисарят Кристалина Георгиева обясни, че страната ни може да използва пари от ЕС при евентуална бежанска вълна от Сирия.