Зайкова и Младенов направиха изявленията си по време на Осмия конгрес на КТ "Подкрепа", предадоха БГНЕС и БТА.

Дали сме параметри за увеличение на минималната работна от 1 юли с 30 лв., обясни социалният министър пред журналисти. Ако предложението бъде прието, бюджетът щял да се натовари с около 3 млн. лв. на месец. Около 1,6 млн. лв. ще бъдат приходите от осигуровки и от данъци. Ще се увеличи и потреблението, смята Младенов.
Преговорите започват от 31 март, добави той.

В момента минималното възнаграждение е 240 лева. Исканията на синдикатите са то да стане 290 лева, припомни на конгреса президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите на министъра на минимално възнаграждение са 128 хиляди души. Около 100 000 са в частния сектор, другите са в държавния и в обществения сектор.
В края на януари Младенов прогнозира, че е възможно увеличение на заплатите и пенсиите от втората половина на година.

Социалният министър заяви пред делегатите на конгреса, че правителството ще продължи борбата срещу некоректните фирми, които бавят заплатите. Той призова и работодателите да проявят непримиримост към тези, които петнят името на бизнеса.
В България има над 300 хиляди фирми регистрирани, като голяма част от тях са изрядни, но има и стотици, които петнят името на бизнеса, като бавят с месеци заплатите, каза Младенов.
Той заяви, че всички контролни органи влизат в предприятията и ще бъдат непримирими при нарушаване на трудовото законодателство.

В бюджета за тази година няма пари за повишаване на минималната заплата, категоричен бе по-късно днес финансовият министър Симеон Дянков след лекция за финансовата стабилност в Нов български университет.
Работата на социалния министър е да се грижи за социалната политика на България, а работата на финансовия министър е да отстоява бюджет 2011, добави той, цитиран от БТА.

По думите му, Пактът за финансова стабилност, който той предлага, определя точно това - като се приеме веднъж Закона за държавния бюджет, да се изпълнява.
Финансовото министерство не прави разчети колко пари ще са необходими за увеличаването на минималната заплата, каквато и да е обаче тежестта върху бюджета, трябва да се смята и каква ще е тя върху бизнеса и върху работните места, коментира Дянков.
Според него, представителите на бизнеса, които присъстват в Националния съвет за тристранно сътрудничество, смятат, че ако се увеличи минималната  заплата, това ще попречи на разкриването на нови работни места.

Последна актуализация в 17,10 ч.