Приликата идва от лесно запалимите материали на външната облицовка, посочват днес експерти, цитирани от Франс прес и БТА.

При пожара в Чечхон загинаха 29 души, повечето жени, блокирани в сауна, и 29 бяха ранени.

Освен запалимата облицовка друг високорисков фактор са се оказали недостатъчните на брой аварийни изходи и незаконно паркираните автомобили, които са блокирали достъпа на колите на противопожарната служба, обясниха експертите.

Огънят е започнал в автомобил, паркиран в подземния гараж на сградата, съобщи агенция Йонхап, като цитира пожарникарите. Той е обхванал бързо външните стени на сградата и тя е пламнала само за 7 минути.

Президентът Мун Дже-ин пристигна днес в града да утеши близките на жертвите. Организаторите на Зимните олимпийски игри през февруари в Пьончан отмениха преминаването на щафетата с олимпийския огън през Чечхон в знак на траур. Кметът на града съобщи, че кметството планира масово погребение на жертвите и да покрие разноските.

Медиите започнаха да публикуват трагични истории за хора, загинали при пожара. Йонхап съобщи, че един мъж е загубил едновременно своята майка, съпруга и дъщеря. Друг разказал, че жена му звъннала по телефона и той я чул да кашля и да се дави от дима, след което гласът й заглъхнал и повече не успял да се свърже с нея.

Чечхон се намира на югоизток от столицата Сеул и е популярна дестинация за туристите заради планините и езерата си.