Това пише в днешния си брой "Сега", според който скандалните поправки в Наказателния кодекс са приети в предпоследния работен ден на миналия парламент. Това станало с промени в преходните разпоредби на Закона за изпълнение на наказанията.

Законопроектът е внесен от правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок, подкрепяно от Патриотичния фронт.

Случаят прилича на скандала с поправката "Ванко 1" от 2006 г., с която наказанието за склоняване към проституция в НК в някои случаи значително беше намалено.

Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца заедно с още двама съучастници изтърпяват присъди за 12 отвличания, извършени в периода март 2007 - октомври 2009 г. Евтимов получи 18 г. затвор, а Димитров - 10. Парите от взетите откупи не са открити и до днес.

На 7 февруари в "Държавен вестник" излиза промяната в НК, която им дава право лично да искат от съда предсрочно условно освобождаване. Дотогава единствено затворническата администрация и прокурорите имаха право да правят такива предложения.

Абсурдното е, че депутатите отменят и алинея, според която осъдените за опасен рецидив имат право да излязат на свобода едва когато им остават не повече от 3 г. от присъдата и са излежали две трети от нея.

Присъда за опасен рецидив има Евтимов - 4 години, тя му е наложена по друго дело. Димитров пък е подсъдим за убийство по друг процес. Но с промените се дава право на рецидивистите да искат максимално рано предсрочно освобождаване.

Министър Цецка Цачева: Решенията не са влезли в сила

Съвсем скоро след приемането на поправката в НК двамата затворници подават молби в Софийския градски съд да бъдат освободени предсрочно.

В началото на тази седмица бяха постановени съдебни решения, съгласно които се допуска предсрочно освобождаване на лишени от свобода лица от групата на "Наглите".

И двете решения не са влезли в сила и са протестирани от прокурора, уточни днес по БНТ министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Според нея администрацията на затвора ще има своята възможност да се присъедини към протеста на прокуратурата. По единия случай администрацията няма да се коригира. Поправилият се е Любомир Димитров-Гребеца.

"Трябва да бъдем по-прецизни в прилагане буквата на закона, да търсим смисъла, да тълкуваме волята на законодателя, когато е предвидена възможност за предсрочно освобождаване - подчерта Цачева. - Не само аритметически да се смята дали съответните дни и години са излежани, а да се търси отговор на въпроса дали се е превъзпитало лицето, би ли съставлявало допълнителна опасност за обществото."

Електронно проследяване на предсрочно освободените затворници трябва да се включи в мерките в подобни случаи, добави по БНТ министър Цачева. Тя беше отбелязала това и вчера, отново във връзка с пламналия скандал около "Наглите".

- - -
Пълният текст на проучването в "Сега" е публикуван тук