Новината за получените помощи стана ясна след разследване на сайта "Биволъ" през юни. Те са получавани от октомври 2004 г. до юни 2005 г., след като Данов загубил работата си в архитектурно бюро във Франция.

Вписване като търсещ работа след уволнение по икономически причини, получаване на помощи за безработица месеци наред и търсене на нова работа – малко министри в цяла Европа могат да се похвалят с такъв опит, коментира днес „Л’Експрес”, цитиран от "Фокус" и "Биволъ".

Иван Данов дълго време е премълчавал този епизод от живота си, който се е случил между 2004 и 2005 г., когато е живял във Франция. Има си причини за тази забележителна дискретност, добавя изданието.

Назначеният от юни 2013 г. министър на инвестиционното проектиране не е имал право на тези пари. Докато е взимал помощи от френската държава, той е заемал различни постове в България, без да информира френската служба.

Така, всеки месец Данов е взимал по 1850 евро, без да смятаме възнагражденията, получени в България, пише още в статията.

Той е цитиран да казва пред български медии, че е съобщил на френските власти, че напуска окончателно страната, но продължавали да му  превеждат пари. Данов бил готов да върне парите, но никой не ги търсел.

Многократно питана от „Л’Експрес”, пресслужбата на Службата по заетостта уверява, че е предала "на компетентните служби" въпросите по случая, но отговор не е получен.

При условие за анонимност отговорно лице преценило аферата като "твърде неудобна" поради прецедента с действащ министър.
Според източника давността за този вид досиета изтича след три години: дори въпросният министър да поиска да върне сумите, които е получил, без да има право, службата по заетостта няма да може да ги вземе, докато измамата не е официално призната от френските служби.

Има ли жалба

Данов първо отказва да коментира пред френското издание с думите, че вече "ама много ме притеснявате", после обаче пуска SMS на 23 септември:

"Oспорвам изцяло изнесената срещу мен информация, тъй като е невярна и е много близо до квалификацията за клевета, кражба и злоупотреба с мои лични данни. От моя страна няма неправомерни действия. 
За да защитя името си от тези обвинения, съм внесъл жалба в Парижката прокуратура. До произнасянето й не мога да давам изявления. Запазвам си правото да Ви информирам възможно най-подробно, след като прокуратурата се произнесе."

Изданието пита прокуратурата на 24 септември, но няма информация за подобна жалба.

"Никога не съм чувала за това", уверява говорителката Агнес Тибо-Льокуивр.

След настояване да потвърди датата на завеждане на жалбата и евентуално да съобщи входящия номер, Данов прекратява размяната на SMS-и, че не може повече да споделя.